O zdravljenju s polaganjem rok je bilo napisanega že veliko, tokrat pa bomo govorili o metodi zdravljenja imenovani reiki. Nič presenetljivega, če upoštevamo, da je to ena najstarejših metod zdravljenja, o kateri pričajo celo risbe iz kamene dobe. Številni zapisi visoko razvitih starodavnih civilizacij, katerih zdravilci so s tovrstnim zdravljenjem bolnikom pomagali iz praktično vsakršne zagate, pripovedujejo o uspehih reikija. Gre za prenašanje energije na bolnika, pri čemer je zdravilec samo medij za to vitalno kozmično energijo.


reiki

Reiki je torej metoda naravnega zdravljenja in samozdravljenja, ki se izvaja s polaganjem rok. Gre za japonsko metodo komplementarne ali alternativne medicine, razvite v drugi polovici devetnajstega stoletja. Ta tehnika pomaga zmanjšati količino stresa, ki vlada nad našim življenjem, kar pa seveda tudi pomaga pri zdravljenju.

Univerzalna energija

V vsakem živem bitju naj bi namreč krožila univerzalna življenjska energija, s pomočjo katere naj bi zdravili telo, um in duha. Beseda reiki je sestavljena iz dveh japonskih besed: besede rei, ki pomeni »božja modrost« ali »višja sila« in besede ki, ki pomeni življenjsko vitalno energijo, ki se pretaka po telesu živih bitij. Tudi zdravljenje da občutek, kot da neko sevanje teče skozi vas in tudi okoli vas, saj reiki osebo obravnava celostno, vključi telo, čustva, um in duha ter ustvarja pozitivne učinke, kot so sprostitev, občutek miru in varnosti, veliko ljudi pa poroča celo o čudežnih rezultatih.

Hkrati pa je reiki preprost, naraven in varen način duhovnega zdravljenja, ki ga lahko uporablja vsak. Ugotovljeno je bilo, da je uspešno pomagalo skoraj vse znane bolezni in obolenj in da vsakokrat ustvari pozitiven učinek. Ker deluje v povezavi z vsemi drugimi zdravstvenimi ali terapevtskimi metodami za lajšanje stranskih učinkov in pospeševanje okrevanja, je dobro znano tudi kot komplementarno zdravljenje.


Naučite se!

Reiki je hkrati tudi presenetljivo preprosta tehnika, ki se je ni težko naučiti. Pravzaprav je zanimivo tudi to, da se reiki ne poučuje na običajen način, pač pa se na študenta prenese med reikijem. Ta sposobnost se namreč prenaša med tako imenovano »uglasitvijo«, ki jo izvede mojster reikija in omogoči, da študent izkoristi neomejeno dobavo vitalne energije za izboljšanje svojega zdravja in kakovosti življenja. Vsakomur pa je na voljo tudi zato, ker ni odvisna od človekove intelektualne sposobnosti in duhovnega razvoja.

Reiki sicer deluje na duhovni naravi, a ni religija, hkrati pa njegovo delovanje ni odvisno od tega ali verjamete vanj ali ne. In čeprav ni religija, je pomembno, da se kot človek trudite živeti v sožitju in harmoniji z ostalimi živimi bitji. Terapija, ki poteka medtem ko pacient leži na masažni mizi, lahko poteka tudi brez neposrednega dotika, terapevt lahko namreč dlani samo približa določenemu delu telesa, ni nujno, da se pacienta dotakne. Roke zadrži nekaj minut, potem pa jih prestavi na drugo točko. Po telesu naj bi jih bilo med deset in dvajset, terapija pa traja od 45 do 90 minut. Običajno med zdravljenjem pacienti na delu telesa, kjer mojster reikija drži dlani, čutijo toplino in morda celo mravljince, v večini pa se sprostijo in se zelo dobro počutijo.

 

VEČ VSEBIN: