Angeli so tisti, ki nam v temi samote, bolečini žalosti, grenkobi obupa, vselej podajo roko in ne sprašujejo: »Zakaj?«


angel

Vsakdo izmed nas pozna angele, tiste prijazne okroglolične otročičke s perutničkami, ki nas zrejo z nagajivimi ali pa žalostnimi očmi iz raznih poslikav. Večina se nas je srečala s temi bitjeci že v otroštvu in takšne nosimo v mislih, da jih bomo nekoč nekje srečali.

Zgodnji umetniki v krščanstvu so pod vplivom cerkve angele upodabljali v obliki ljudi, s perutnicami. Zakaj s perutmi? Tisti, ki so imeli možnost spoznati ta »bitja«, so njihovo prisotnost začutili in videli v obliki velikih belih oblačkov, ki so jih imeli za krila. Prav tako si takratni ljudje niso mogli razlagati njihovega nenavadno hitrega premikanja drugače kot s tem, da so lahko leteli. Takšno prepričanje (v večini) je bilo uveljavljeno vse do današnjih dni. Prav tako lahko angeli prevzamejo tudi človeško podobo, podobo živali in vsega, kar nas obkroža. Angeli so v resnici »bitja« močne pozitivne energije, bitja svetlobe, ki jih lahko vsakdo doživlja, vidi ali občuti na drugačen, svojstven način.

Prvo pravilo pri navezovanju stika s temi posredniki med nami – našim fizično-materialnim svetom in Bogom (stvarnikom, silo narave, etc) je to, da jim zaupamo.
Naši možgani delujejo analitično, niso sposobni razumeti stvari, ki se dogajajo na višji stopnji zavesti, saj se teh stvari ne da prijeti, otipati, jih izmeriti.


A vendarle so tukaj, tukaj med nami in z nami. Ne glede na to, kje smo, nas varujejo, ščitijo, bdijo nad nami, se nam nikoli ne posmehujejo, nas ne zaničujejo, nas ne obdolžujejo… so tisti, ki vedo vse naše skrite želje in prošnje.
Kdo izmed nas ne pozna tistega občutka obupa, ko se v molitvi oz. invokacijo obračamo ne Jezusa, Boga, Stvarnika, Silo narave… in v nekem trenutku začutimo v območju srca v prsih, topel – lahek občutek, ki nas kljub žalosti prežame? To je naš angel, varuh, vodnik.

Vsaka stvar (države, mesta, gore, kamenje, reke, morja…) ter vsako živo bitje (rože, drevesa, živali, ljudje) imamo angela varuha, nekateri celo več varuhov in vodnikov.
Točno število angelov ve le Bog in razvrščeni so v več skupin, pač gled na pomen, moč in svoje zadolžitve. Beseda »angel« pomeni »sel«, saj nam prinašajo sporočila Stvarnikovega božanskega uma. Angeli nikoli ne presojajo naših verskih vprašanj. Vedno so na voljo prisluhniti in posredovati naše želje in potrebe Bogu.

Kdo so štirje  nadangeli

Nadangel MIHAEL

Je omenjen kot najvišji med angeli in z nadangelom Gabrielom sta edina, ki sta z imeni omenjena v Bibliji. Je vodja bojevniških angelov, ki se borijo proti zlu. Pogosto je upodobljen kot velik, lep, mlad, močan moški, ki drži v rokah velik meč. Nikoli ni bil viden z nasmehom. Vselej se drži resno.

Bog je nadangela Mihaela ustvaril kot »enega izmed glavnih princev«, saj bi naj vodil energijo vesolja v zmagi nad močjo pekla. Velikokrat zasledimo, da ga imenujejo tudi Princ serafinov (serafov). Ti pa izražajo čisto ljubezen, toplino in vse lastnosti čistega uma. Ustvaril ga je tudi za varstvo narave, dežja, snega, nevihte, bliska, vetra in oblakov. Velika večina angelov spada pod njegovo okrilje.


Izmed sedmih Nadangelov je Mihael označen kot najveličastnejši oziroma kot nekakšen vodja. Je angel kesanja, usmiljenja, poštenosti in pravičnosti, posvetitve, angelski princ. Je guverner strani neba severa in elementa zemlje. Je vladar nedelje in četrtka. Barve sveč, ki jih uporabljamo za klicanje njegove prisotnosti, so oranžna, bela in zlata. Energetske barve so oranžna, vijoličasta, bela, kristalna, zlata in rjava.

Invokacijo oz. priprošnjo Nadangelu Mihaelu uporabljamo takrat, ko se pojavimo pred nam nerešljivo situacijo, da jo reši, da nas varuje, da očisti  prostor, stvar, pri napredku pri delu, motivacijah: »HVALA za varstvo in vodstvo, s tvojo pomočjo sem močnejši (a) in odločnejši(a).«

Nadangel URIEL

Je duh služenja in miru, saj je z njegovo močjo možno spremeniti naša največja razočaranja v naš največji blagoslov. Je nadangel modrosti, alkimije, čudežev, duhovnega razumevanja, učenja. Prav tako je Nadangel Uriel angel čiste ljubezni.
Uriel je omenjen kot angel, ki je v raju spravil Adama in Abla. Prav tako je on tisti, ki je v Božjem imenu opozoril Noeta o bližajoči se povodnji.

Nadangel Uriel je guverner strani neba vzhoda in elementa zraka. Je vladar dneva ponedeljka in srede. Kličemo ga pri želja po spremembi, pri napredku na področju znanja. Barve sveč, ki jih uporabljamo za klicanje njegove prisotnosti, so vijoličasta, bela in indigo. Energetske barve so vijoličasta, bela, indigo, modra, srebrna in barve mavrice.


Invokacijo oz. priprošnjo Nadangelu Urielu uporabljamo takrat, ko želimo spremembe na katerem koli področju, glasi pa takole: »Ljubljeni nadangel Uriel, podaj mi tvojo modrost, da zberem moč in pogum za napredovanje, da postanem dojemljiv(a) za prave stvari, hvala ti.«

Nadangel RAFAEL

Pooseblja zdravilno energijo vesolja, zemlje in njenih prebivalcev, vendar zaupa Bogu. Je prvi, na katerega se lahko obrnemo, da nam pomaga izbrisati naša napačna prepričanja. Prav tako nam nadangel Rafael pomaga ustvariti pozitivno mesto. Legenda pripoveduje, da ko je kralj Salomon v molitvi prosil Boga, da mu pomaga, mu je čarobni prstan (prstan s petokrako zvezdo, ki je danes znak Judizma) prinesel sam nadangel Rafael. Je guverner strani neba juga in elementa ognja. Je vladar sobote in torka, barve sveč, ki se uporabljajo za klicanje tega nadangela, so rumena, bela in siva. Rafaelove energetske barve so rumena, bela, siva, zelena.

Pri invokaciji uporabljamo naslednje besede: »HVALA za energijo, ki me zdravi v duši in telesu, da sprejmem neomejeno ljubezen Boga.«

Nadangel GABRIEL

Je prinašalec dobrih novic. On je tisti, ki je 22 let Mohamedu narekoval 114 duhovnih besedil Korana. Prav tako je Mariji in Elizabeti naznanil rojstvo njunih sinov, prvi Jezusa iz Nazareta in drugi Janeza Krstnika.
Ta Nadangel je zaščitnik pisateljev, umetnikov, igralcev, novinarjev, vsega in vsakogar, ki potrebuje vodstvo in duhovno pomoč pri ustvarjanju svojega dela.
Je guverner strani neba zahoda in elementa vode. Je vladar dneva ponedeljka. Barve sveč tega nadangela so bela, srebrna in modra, energetske barve pa bela, srebrna, modra.

Pri priprošnji nadangelu Gabrijelu uporabljamo besede: »Hvala za moč, ki jo imam pri ustvarjanju in duhovnem napredku.«

Uriela

VEČ VSEBIN: