Navajanje na kahlico lahko staršem in otroku povzroči kar precej stresa. Vendar pa ni treba, da je navajanje na kahlico tako zahtevno, kot je morda videti na prvi pogled. Da bi sebi in otroku olajšali prehod, morate slediti predvsem določenim enostavnim smernicam. Kako in kdaj torej začeti ter uspešno izpeljati navajanje na kahlico?


Navajanje na kahlico

Počakajte, da bo otrok zares pripravljen

Težko je govoriti o konkretni otrokovi starosti, ki bi bila najprimernejša za začetek navajanja na kahlico. Kdaj naj se navajanje na kahlico začne, je tako vprašanje, ki ne pozna univerzalnega odgovora. Pri večini otrok se sicer sposobnost samostojne uporabe kahlice razvije med 18. in 24. mesecem starosti. Seveda pa morate vedeti, da se lahko pojavljajo tudi manjša ali večja odstopanja od povprečja. Nekateri otroci so tako lahko za navajanje na kahlico pripravljeni šele okoli 3. ali 4. leta. Pozorni bodite na otrokovo vedenje ter psihološke in kognitivne sposobnosti, saj boste tako najlažje ugotovili, ali je že prišel čas za navajanje na kahlico. Če ste sredi obdobja, ki je za otroka malce bolj naporno (na primer selitev ali nov sorojenec), je smiselno, da navajanje na kahlico nekoliko prestavite. Če ste z navajanjem na kahlico že začeli in tudi po več tednih niste opazili posebnega napredka, je prav tako priporočljivo, da navajanje na kahlico za nekaj časa odložite.

Naredite načrt navajanja na kahlico

Navajanja na kahlico se ne lotevajte nepremišljeno, ampak poskusite čim bolj slediti vnaprej oblikovanemu načrtu. Odločite se, kdaj in kako boste začeli navajanje na kahlico, kako boste ukrepali v primeru nezgod oziroma neuspehov in v katerih situacijah si boste vzeli (krajši) premor. Načrt sicer ne pomeni, da si ne morete privoščiti nobenih odstopanj. Kljub premišljenosti ohranite fleksibilnost, kadar to od vas zahtevajo realne okoliščine.

Težko namreč vnaprej z gotovostjo veste, na katere tehnike uvajanja na kahlico se bo otrok odzival najbolje. Morda bo sicer otrok sprva napredoval zelo hitro, vendar morate biti pripravljeni tudi na manjše upočasnitve procesa oziroma nazadovanja. Smiselno je tudi, da se glede načrta navajanja na kahlico pogovorite tudi z otrokovim pediatrom in vzgojiteljem. Zagotovo boste med pogovorom dobili tudi kar precej koristnih nasvetov.


Navajanje na kahlico naj poteka postopoma – ne prehitevajte dogodkov

Pomembno je, da ste pri navajanju otroka na kahlico karseda potrpežljivi. Čeprav so lahko nekateri otroci pri tem prehodu zelo hitri, pa gre pri večini za proces, ki zahteva več tednov ali celo mesecev. Še posebej velik izziv je lahko doseči, da bo otrok ostal suh tudi ponoči. Ne pritiskajte na otroka, ampak sledite njegovemu trendu. Poskrbite tudi na to, da otroka ne bodo priganjali drugi. Otroku dajte čas, da se privadi na novo rutino. Seveda je dobro, da poskušate otroka motivirati in ga opogumiti, vendar je pomembno tudi, da znate prepoznati, kdaj je čas, da mu pustite tudi malce počitka.

Nagrajevanje otroka ob uspehih

Nagrajevanje seveda ne pomeni, da mora otrok ob vsakem najmanjšem uspehu pri privajanju na kahlico dobiti posebno darilo. Dovolj bo že to, da otroka pohvalite, saj mu lahko to pomaga pri doseganju novih mejnikov. Otrok si vsekakor zasluži pohvalo tudi, če ni povsem dosegel zadanega cilja, ampak se mu je močno približal. Po drugi strani pa pazite, da s pohvalami ne boste pretiravali, saj ima lahko to povsem nasproten učinek od želenega. Otrok lahko namreč postane nervozen, kar poveča možnost, da mu pogosteje uide, preden pride do kahlice.

Nesreče so neizogibni sestavni del navajanja na kahlico

Sprijazniti se morate z dejstvom, da se bodo pri navajanju na kahlico dogajale nesreče. Tako otroka nikoli ne smete kaznovati ali se jeziti nanj. Ves čas imetje v mislih, da je navajanje na kahlico za otroka še zelo novo, tako psihično kot fizično, zato ne morete pričakovati, da bo vse potekalo natanko tako, kot ste si zamislili. Sčasoma bo otrok zagotovo usvojil uporabo kahlice. Ko pride do nezgode, mirno počistite in otroku prijazno opogumite k ponovnemu poskusu uporabe kahlice ob naslednjem tiščanju na vodo ali blato.

VEČ VSEBIN: