Tudi tisti, ki ne verjamejo v zvezde in njihov vpliv na nas, so že imeli priložnost opaziti, da smo si kljub vsemu kar različni. Ovni in Ribe so si – kljub sosednjemu položaju v krogu Zodiaka – med seboj zelo različni.


Če je Oven tipični “rojen” za vodjo, tega za tipično Ribo ne moremo trditi, Ribe so zelo razumevajoče, sočutne in pripravljene na žrtvovanja, kar vse prav gotovo niso vrline tipičnega Ovna. Seveda se pripadniki posameznih znakov tudi na izzive in različne situa¬cije odzivajo različno. Zapis, ki sledi, je nekoliko hudomušen pogled na te razlike, in sicer obravnava posamezna znamenja, ki se lotevajo izleta na vrh gore.

hribi

Vzpon na vrh neke gore je pravi sen za vsakega pravega KOZOROGA. Težave, aktivnost, izziv, napor – vse to ga dobesedno omamlja, z vsem tem se ob sami misli na vzpenjanje zlahka sprijazni. Enako kot vsi drugi lahko tudi Kozorog sicer dobi vsakršne vrste opremo ali hrano, vendar bo v skladu s svojo prislovično racionalnostjo s seboj vzel le tisto najnujnejše. Tudi fotoaparat bo za izlet na vrh gore imel za nekaj čisto nepotrebnega. Le malo je verjetno, da bi se na celi gori našel boljši plezalec od njega. Majhno težavo bo imel le na samem vrhu: razgledoval se bo naokoli, kam bi se dalo še splezati.

Za OVNA predstavlja izlet v gore pravi izziv in pustolovščino. Rad ima namreč nevarnost, vznemirjenje in predvsem ukazovalni položaj na vrhu. Ker ni najbolj previden, se mu kaj lahko zgodi, da bo zašel v kakšne težave ali pa si bo kaj napravil. Seveda ne bo odnehal, saj ga izziv biti prvi premočno obvladuje, če pa se ne bo malenkost ustavil in premislil, KAKO bo prišel tam, kamor se je namenil, bo veliko dragocenega časa in svojih moči izgubil za divjanje naokrog.


STRELCU že ob pomisli na izlet v hribe, prekrasen razgled, opazo¬vanje daljav in bližino neba kri hitreje steče po žilah. Samo vzpenjanje bo ob vsem tem prava poslastica, zato se bo poti lotil z veliko navdušenja in romantike. Med korakanjem bo razmišljal o pomenu hriba samega, o duhovni hrani in podobnih visokih idejah, ki so tokrat – o tem je prepričan – namenjene samo njemu. Majčkena težava se lahko pojavi le v tem, da bo Strelčevo pozor¬nost nekje na pol poti morda premamila nova, še privlačnejša ideja ali dosegljiva možnost. V tem primeru se bo obrnil kot ptič v letu, vrha gore pa mu tedaj seveda ni treba omenjati.

Tipični ŠKORPIJON ima zelo svojstven pogled na izziv plezanja v hribe. K temu ga ni mogoče pripraviti, dokler se v skladu s svojo devizo “Hočem!” ne bo odločil sam. Tedaj je sposoben pogledati najvišjo goro in ji reči: “Premagal te bom, gora! Ti si samo kamen in prah, jaz pa sem človek. Prišel bom na tvoj vrh, pa če je to zadnja stvar, ki jo bom dokončal v svojem življenju!” Škorpijonu dajejo njegova življenjska načela izvrstne predpogoje za vzpenjanje, če ga le spotoma ne bo kaj preveč razjezilo. Če mu namreč pot prepreči velik kamen, ga je Škorpijon čisto sposoben brcniti do take mere, da se poškoduje – in poti je konec. Včasih bi bilo bolje, če bi si dal dopovedati, da ne more prestavljati gora.

Tipični predstavnik TEHTNICE bo v nasprotju s Škorpijonom ob pogledu na goro užival v lepoti vrhov, pobočij, strmih sten in rastlinja, vznemiril ga bo že čist gorski zrak. Ves prevzet od krasote se bo na pot odpravil z največjim mogočim navdušenje, vendar ga bo že prva utrujenost pripravila do razmišljanja o udobju doma. Morda si bo v brado rekel: “Pravzaprav sem tule na pol poti videl že vse, kar je na gori mogoče videti lepega. Če se vrnem s te točke, bom opravil enako pot, kot če bi šel na vrh.” Zelo verjetno bo nadaljnjo pot tudi v resnici opustil, vendar ga to ne bo oviralo, da bi ne bil enako zadovoljen, kot če bi se povzpel na sam vrh gore.

DVOJČKU je že sama zamisel o vzponu na vrh gore zelo privlačna. Bliskovito bo razmišljal o vsem, kar bo na poti mogoče doživeti in videti, ter o čem vse bo po osvojitvi vrha in vrnitvi mogoče pripovedovati prijateljem in znancem. Razmišljal bo tudi na tak način: “Samo trenutek! Katera pot je za vzpon najboljša? Ali naj grem po krajši in nevarnejši poti ali pa se raje držim preverjene in varne, a daljše poti? Kaj vse je treba vzeti s sabo? Ali naj vzamem tudi kamero, bo to preveliko breme za tako pot?” Ko bo Dvojček prenehal z razmišljanjem in se končno le odpravil na pot, bo prav gotovo tudi on prišel na vrh gore.


Med tipičnimi BIKI sta najverjetneje dva popolnoma različna pogleda na vzpenjanje na vrh gore: nekaterim se to zdi težko in popolnoma nepotrebno trošenje energije, drugi pa se bodo želeli pomeriti z goro. Nekaj pa velja kot pribito: če bo Bik v osvojitvi vrha videl kakršnokoli nagrado ali kakšno drugo oprijemljivo zadoščenje, kot na primer svojo fotogra¬fijo v planinskem časopisu, se bo vzpona lotil brez obotavljanja. Ker je močan in potrpežljiv, bo do vrha prišel zlahka, če bo to le hotel.

Tipični predstavnik VODNARJA ima glede vzpenjanja na goro precej mešane občutke. Če ga po eni strani potovanje in krasen razgled z vrha močno privlači, se bo po drugi strani vprašal, zakaj si ne bi raje najel helikopterja in se na vrh preprosto odpeljal. Konec koncev je razgled ne glede na način, kako prideš gor, čisto enak. Pa tudi velja, da je bilo plezanje v gore še nedavno nekaj posebnega, zdaj pa je to nekako že iz mode. Nekateri Vodnarji bodo v hudih zagatah, še preden se bodo morali dokončno odločiti, ali bodo le napravili prvi korak.

RAK se mora takoj po prvi misli o poti v hribe spoprijeti z grdo realnostjo, ki pravi, da to ni za vsakogar. Marsikaterega Raka hribolazenje pravzaprav niti ne zanima, saj je tudi lažja gorska tura zanj prenevarna. Neprimerno raje bi se odločil za veslanje po jezeru. Celo tak Rak, ki ljubi fotografiranje narave ali gorskih motivov, bo udobje domačega ognjišča stežka zamenjal za ta hladni in neprijazni svet. Kakorkoli že: če naj bi šel Rak v hribe, mora imeti v horoskopu precej takih ele¬mentov, ki bodo dovolj velik izziva, da se bo pripravljen odtrgati od doma.

Gorska tura je lahko zanimiv izziv tudi za DEVICO. Osredotočenje na iskanje najučinkovitejšega in najbolj praktičnega načina vzpona je zanjo prav vabljiva zadeva. Preučila bo zemljevide in si najverjetneje tudi osvežila znanje o tehniki plezanja, bivaki¬ranja in prvi pomoči. Pozanimala se bo za zračno temperaturo v hribih, od česar bo odvisna količina in vrsta obleke, ki jo bo vzela s sabo. Nasploh se bo pripravila za vse vrste nevšečnosti ali nezgod. Skratka: če tipična Devica ne bo preobremenjena s skrbmi, tuhtanju o možnih težavah in njihovemu reševanju, o med¬icini in tisočih drugih malenkostih, bo na vrh prišla po najbolj inteligentni poti, ki je sploh mogoča.


Težavno vzpenjanje na visoko goro za tipično RIBO, ki se zna po kosilu tako prijetno zlekniti na kavč, res ni najprimernejša aktivnost. Z bogato domišljijo, ki jo ima, si bo najverjetneje rekla: “Pa kaj bi se mučila s preganjanjem po tistem kamenju, klinih in policah, če je dovolj, da zaprem oči in si zamislim dosti lepšo goro, kot pa je ta.” Prelahko vživljanje v fantazije in slikovita predstava so za marsikoga, rojenega v znamenju Rib, dovolj močna vaba, da na račun svojih sanj pogosto zanemarja resnični svet.

Podobno kot za Ovna pomeni tudi za tipičnega LEVA pohod na vrh gore pravi izziv. Ker je Lev navadno prepričan, da je boljši od drugih, se mu zdi, da mu vrh hriba kar nekako pripada. Za razliko od Ovna bo Lev svojo pot dobro začrtal; zna se zgoditi, da bo s sabo vzel tudi prijatelje ali celo strokovnjake, ki mu bodo vrh pomagali osvojiti. O neuspehu Lev zaradi svoje prirojene želje po blišču niti sanjati ne. Vsekakor ima vse možnosti, da bo prišel na vrh, in ko se bo to tudi zgodilo, bo najsrečnejši od vseh znakov Zodiaka.

VEČ VSEBIN: