Za vse, ki se sprašujejo, zakaj so nekatere kreme opremljene s plastičnimi »podpokrovčki« in kako doseči, da bo šampon trajal dlje, navajamo nekaj odgovorov na pogosta vprašanja.


kozmetika

Pokrovček pod pokrovčkom

Mnoge kreme v lončkih imajo pod pokrovčkom še en tanjši pokrovček, ki ima svojo funkcijo. Izpostavljenost svetlobi in zraku namreč ošibi ali povsem uniči številne aktivne sestavine, vključno z vitaminom C ter retinolom, kreme pa postanejo manj ali neučinkovite. Učinkovitost in življenjsko dobo podaljšuje tudi hranjenje v temnih in hladnih prostorih.

Manj je več

Dodajanje vode v stekleničko s šamponom lahko raztegne njegovo življenjsko dobo. To deluje predvsem pri koncentriranih šamponih, ki se močno penijo in jih je težko sprati z las. Šibkejše šampone pa se lahko tako tudi preveč razredči in ne bodo več učinkovito očistili mastnih las. Šampon bi tako trajal dlje, a njegov učinek bi bil bistveno manjši.

Čisti čopiči za ličila

Strokovnjaki priporočajo vsaj enkrat mesečno čiščenje čopičev za nanos ličil. Postopek je hiter in enostaven, čopiče le namočimo v mlačno, milno vodo. Uporabimo lahko nežno milo ali pa kar šampon. Čopiče nato le še speremo, popivnamo z brisačo ter nežno posušimo s sušilnikom za lase. Čiščenje je hitro in učinkovito, čopiči pa ponovno pripravljeni za uporabo brez nepotrebne umazanije.


Šminka po prehladu

Ravnokar ste načele novo, čudovito šminko, pa vas je presenetil prehlad. Jo je res potrebno odvreči? Ne. Uporaba po navadnem je povsem varna, saj virusi, ki povzročajo prehlad, relativno hitro odmrejo, obenem pa je telo še vedno polno protiteles, ki so uničila prvotno okužbo. Pri resnejših stanjih, kot je gnojna angina, pa lahko virusi preživijo tudi dlje, zato v tem primeru nova šminka lahko pomeni tudi boljše zdravje.

Čista in suha mrežica za tuširanje

Mrežice za tuširanje pogosto obvisijo dovolj blizu kadi, da se nikoli v resnici ne posušijo, zaradi tega pa lahko postanejo zelo dobrodošlo gojišče za bakterije. Bistveno bolje je, da je po vsaki uporabi očiščena ter tudi osušena, bodisi v bližini radiatorja ali pa le obešena dovolj daleč, da je voda iz tuša ne doseže. Občasno pa ji za dobro mero ne škodi polminutni obisk mikrovalovne pečice.

Vsestranska pinceta

Pincete pridejo prav tako za puljenje obrvi kot za odstranjevanje raznih tujkov, kot so trske. Pomembno je le, da so čim bolj čiste, da ne pride do nepotrebnih okužb. Po uporabi za kozmetične namene, je tako priporočljivo čiščenje z razkuževalnimi robčki, po uporabi za prvo pomoč pa tudi, da se nekaj minut namakajo v vreli vodi.

Priročno ni vedno priporočljivo

Hranjenje kreme za sončenje ter balzama za ustnice v avtomobilu je vsekakor zelo priročna rešitev – vse dokler ni resnično toplo. Vročina lahko namreč uniči aktivne sestavine, zaradi katerih so kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem učinkovite, balzam za ustnice pa se povrhu vsega še stopi.


Ličenje na poti

Kot v filmih – včasih se zjutraj preprosto preveč mudi, zato mora ličenje počakati do prvega semaforja. Z ličenjem na avtobusu ali vlaku lahko v ličila pridejo tudi bakterije, zato je priporočljiva uporaba čistih aplikatorjev in čopičev. Še bolj priporočljivo pa je, da prihranite ličenje oči za postanke na semaforju. Tako se izognete možnosti, da se dregnete v oko in poškodujete in ostane največje tveganje le razmazana šminka ali pa morda to, da ostane del obraza nenaličen.

 

 

VEČ VSEBIN: