Popek je sicer lahko precej prikupen del telesa, še posebej pri dojenčkih, vendar nima posebne funkcije. Tako obstajajo številno ljudje, ki živijo povsem običajno, čeprav so bili rojeni brez popka. Se sprašujete, kako pride do tega pojava? Skrivnost oziroma medicinsko razlago razkrivamo v nadaljevanju …


Novorojenec brez popka

Vzrok pogosto gastroshiza

Glavni razlog za odsotnost popka pri otrocih sta dve obliki kile oziroma kili podobnega pojava, do katerih lahko pride ob rojstvu otroka. To sta gastroshiza in omafalokela. Za gastroshizo je značilno, da se otroci rodijo z luknjico ob eni strani trebuha, skozi katero štrli del črevesja. Obstaja sicer operacija, s katero je mogoče rešiti to težavo, vendar pa mnogi otroci tudi po posegu nimajo popka. Včasih je namreč luknjica prevelika, da bi bilo možno ustvariti popek s kirurškim posegom, katerega primarni namen je seveda potisniti štrleči del črevesja nazaj v trebušno votlino. V nekaterih primerih lahko kirurgi kljub vsemu poustvarijo vtis oziroma videz naravnega popka.

Včasih kriva tudi omafalokela

Pri omafalokeli del črevesja ali celo notranjega organa štrli ven točno na sredini trebuha – torej tam, kjer bi sicer moral biti popek. Zakaj pride do tega? Na začetku nosečnosti je popkovina povezana z notranjostjo otroka, ne z zunanjostjo. Okoli 11. tedna nosečnosti bi se morala ustvariti trebušna pregrada, ostala pa bi le majhna luknjica za popkovnico. Kasneje naj bi se trebušne mišice zrasle in tako poskrbele za povsem neprepustno trebušno votlino, za kar je potreben popek.  V primeru omafalokele so sicer deli črevesja in organov, ki so zunaj telesa, zaščiteni s posebno ovojnico. Večinoma se težava rešuje kirurško, možen pa je tudi začasen poseg, ki nekoliko prestavi potrebo po operaciji. Tako operativni poseg ni potreben takoj po otrokovem rojstvu. Kirurgi se potrudijo tudi, da ustvarijo nekakšen približek popka.

Okrevanje otrok večinoma hitro in uspešno

Zagotovo sta obe omenjeni težavi, ki privedeta do tega, da otrok nima popka, kot ga običajno pojmujemo, precej stresni za novopečene starše. Vendar pa na srečo obstajajo odlične metode zdravljenja. V nekaterih primerih je edina sled, ki nakazuje pretekle težave, zgolj drobna brazgotinica. Kako uspešno bo otrok okreval, je sicer odvisno tudi od tega, ali so prisotne tudi druge težave in za kako resne težave gre. Pri gastroshizi je sicer možnost drugih prirojenih napak precej nizka. Po drugi strani pa se pri precejšnjem deležu otrok z omafalokelo pojavijo tudi drugi zapleti, na primer kromosomske nepravilnosti ali srčne okvare.


VEČ VSEBIN: