Ženske se običajno pritožujejo predvsem zaradi pretirano močnih menstruacij, ki jih spremljajo krči oziroma bolečine. Vendar pa je lahko po drugi strani razlog za preplah tudi zelo šibka menstruacija – ali vsaj precej šibkejša od tistih, ki ste jih vajeni. Za ta pojav obstaja kar precej različnih vzrokov. V nadaljevanju predstavljamo le nekaj najpogostejših.


Menstruacija

Zanositev

Morda v vašem primeru sploh ne gre za menstruacijo, ampak za t. i. ugnezditveno krvavitev. Kot nakazuje že ime, se ugnezditvena krvavitev pojavi, ko se oplojeno jajčece ugnezdi v steno maternice. Ta krvavitev je lahko močno podobna šibki menstruaciji, zato mnoge ženske niti ne pomislijo na to, da so morda zanosile. Včasih se sicer lahko rahle krvavitve, ki spominjajo na šibko menstruacijo, pojavijo tudi nekoliko kasneje med nosečnostjo.

Uporaba hormonske kontracepcije

Ste pred kratkim začeli z jemanjem kontracepcijskih tabletk? Morda ste preslišali opozorila, da vaša menstruacija odslej ne bo več takšna, kot ste je vajeni. To pravzaprav niti ni menstruacija v strogem pomenu besede, ampak gre za t. i. odtegnitveno krvavitev, ki je lahko zelo šibka. Poleg tega pa bo ta krvavitev verjetno tudi krajša od vaših običajnih menstruacij. Pojavljajo se lahko tudi vmesne krvavitve – torej v tistih dneh, ko jemljete tabletke. V tem primeru se priporoča posvet z ginekologom in morebitno prilagoditev odmerka, da bi zagotovili optimalno zaščito.

Hitra sprememba telesne teže

Velik vpliv na vaš menstrualni ciklus ima lahko tudi spreminjanje vaše telesne teže. Zelo nagle spremembe tako pogosto povzročijo šibke menstruacije. V večini primerov je sicer zelo šibka menstruacija znak, da ste pretirano shujšali oziroma da vašemu telesu primanjkuje pomembnih hranilnih snovi. Če telesu ne priskrbite hranil, ki jih potrebuje, lahko menstruacija sčasoma celo povsem izgine – seveda pa se lahko pojavijo tudi številne druge težave z zdravjem.


Pretirana obremenjenost oziroma čustvene težave

Vaša menstruacija lahko pove tudi ogromno o vašem psihičnem oziroma čustvenem stanju. Če postane nenadoma zelo šibka, je to lahko znak, da ste močno obremenjeni oziroma pod hudim stresom. Še posebej v primeru najhujših življenjskih pretresov je šibka menstruacija zelo »normalen« pojav. Seveda pa je pomembno, da čim prej poiščete pomoč pri spopadanju s čustvenimi stiskami.

Staranje oziroma približevanje menopavzi

Na značilnosti vaše menstruacije lahko seveda vpliva tudi proces staranja. Običajno velja, da postaja z leti naša menstruacija vedno šibkejša, spremeni pa se lahko tudi trajanje menstrualnih ciklusov. V nekaterih primerih je to lahko tudi znak bližajoče se menopavze.

Stenoza materničnega vratu

Čeprav gre za precej redek pojav, je kljub temu treba omeniti tudi stenozo materničnega vratu, ko govorimo o možnih vzrokih za nenavadno šibke menstruacije. Za kaj gre pri tej težavi? Odprtina materničnega vratu se zaraste, kar se med drugim odrazi tudi v zelo rahli menstruaciji, ki lahko prihaja skorajda »po kapljicah«. Običajno stenozo materničnega vratu spremljajo tudi boleči krči.

VEČ VSEBIN: