Verjetno ste že kdaj naleteli na dvojčka, ki si nista bila prav nič podobna. V tem primeru je šlo verjetno za dvojajčna dvojčka, zato so razlike razumljive. Vendar pa je bila pri nekaterih moških pretirana različnost njihovih otrok povod, da so zahtevali teste očetovstva. Eden takšnih moških je Vietnamec, čigar zgodba je lani zaokrožila po medijih. Izkazalo se je namreč, da je bil njegov dvom upravičen. Čeprav je njegova žena rodila dvojčka, je bil sam oče le enemu izmed njiju!


Kako je to sploh mogoče?

Dvojčki, ki imajo različne očete, so sicer izjemno redki, vendar pojav ni povsem nemogoč. V osnovi gre za to, da sta znotraj enega ciklusa oplojeni dve jajčeci, in sicer s spermo dveh različnih moških. V že omenjenem primeru vietnamskega para žena po razkritju rezultatov testiranja ni imela druge možnosti, kot da prizna prevaro. Sinova, dvojčka z dvema očetoma, sta bila takrat sicer stara že dve leti. Vietnamca, ki je zahteval testiranje, je begalo predvsem to, da je imel eden izmed dvojčkov zelo goste, valovite lase, drugi pa povsem ravne in tanke. Tako so ga k preverjanju očetovstva nagovarjali tudi sorodniki, saj so menili, da obstaja možnost pomote v porodnišnici. Izkazalo se je, da je resnica povsem drugačna. Oba dečka sta namreč imela isto mamo, ne pa tudi očeta.

Je takšnih primerov v resnici več, kot si mislimo?

Opisani primer ni redek le za Vietnam, ampak tudi v svetovnem merilu. Do zdaj namreč obstaja manj kot 10 takšnih parov dvojčkov. Obstaja pa domneva, da bi bilo lahko takšnih primerov več, le da se starši tega ne zavedajo, saj niso bila opravljena testiranja. Fenomen se sicer imenuje supefekundacija, redek pa je predvsem zaradi zelo kratke življenjske dobe ženskega jajčeca. Oploditev je tako možna zelo kratek čas, čeprav lahko spermiji znotraj ženskega telesa preživijo tudi več dni. Med drugim so sicer o podobnih primerih že poročali iz Združenih držav Amerike in iz Turčije.

VEČ VSEBIN: