Igra spodbuja čutne zaznave in pomeni zabavo, s katero se otrok tudi marsičesa nauči. Dejavnost, ki temelji na gibih in tipanju, bo otroku pozneje morda omogočila tudi boljše spoznavanje z raznimi zvočnimi in vidnimi doživetji. Pri igri ne potrebujemo nujno dragih igrač iz trgovin. Najbolj preproste stvari, ki jih najdemo v bližnji okolici, so včasih tudi najbolj zabavne in najbolj spodbudijo domišljijo. Poglejmo, kakšnega nezavednega raziskovanja čutil se lahko lotite z vašim malčkom:


Vodna in obvodna doživetja

Eno najpreprostejših igrišč za spodbujanje čutnih zaznav in njihovega vključevanja v igro je voda, naj gre za čofotanje v navadni kadi ali otroškem bazenčku. Pri pripomočkih za igro niti ne potrebujemo nujno čisto pravih igrač, improviziramo lahko s kuhinjskimi pripomočki, na primer plastičnimi posodicami, lijem, kapalkami … Prelivanje vode iz manjše v večjo posodico, pretakanje kapljic in druge igre v vodi otroku marsikaj povedo o svetu okoli njega. Pomembno pa je, da ga med igro v vodi, ne spustimo z oči.
Odlično tipalno doživetje prinaša  tudi brskanje in valjanje po mivki. Saj veste, koža je naš največji organ in vsako zaznavanje z njim je še kako pomembno in zanimivo.

Igra v peskovniku

Ustvarjalni navdihi

Otroci radi ustvarjajo in se ne obremenjujejo preveč s tem, kakšen bo njihov končni izdelek, zanimivo je že njegovo izdelovanje. Pri tem jim lahko ponudimo številne ustvarjalne pripomočke, od nepogrešljivih barvic do papirja, lepila, topih škarjic in podobnega. Da bo še bolj zanimivo, lahko dodamo razne krpe, filtre za kavo, jajčne kartone, papirne role in vrečke, makarone in še marsikaj. Tudi iskanje naravnih materialov za ustvarjanje je lahko zanimivo, poiščimo jih med kamni, storži, listi, palicami …
Zelo čutno je lahko slikanje s prsti. Prava packalna zabava. Otroci imajo radi občutek hladne, mokre barve med prsi, seveda pa njihove mamice nad čiščenjem niso vedno navdušene. Sicer pa si za tak ustvarjalni navdih raje omislite posebno slikarsko opravo za malčka iz oblačil, ki jih ne bo preveč škoda. Tako boste lahko ob packanju uživali tudi vi.
Ena največjih čutnih in ustvarjalnih izkušenj pa je – kuhanje.  Prav vse otrokove čute zaposli. Recept jedi naj bo preprost, do bo malček užival v pripravi in seveda še bolj pri ‘pospravljanju’ pripravljene jedi.

Otroški ritmi

Glasba in ples sta najboljša načina, da spodbudimo otrokovo iznajdljivost in da se hkrati nauči novih spretnosti, kot sta ritem in koordinacija. Skupaj si lahko izmislite nov zabaven in smešen ples, si omislite koračnico, ustvarite nove inštrumente – zabavno bo in seveda čutno.
Ne pozabite, naši otroci ves čas eksperimentirajo s svojimi čutili. Vsak novi občutek prinaša navdušenje. V njihovi družbi se bomo tudi sami lahko še bolj zavedali tistega, kar nam je z leti postalo kar preveč samoumevno.


VEČ VSEBIN: