Otroci, ki so stari manj kot pol leta, ponoči jokajo, ker so lačni ali žeji, polulani ali pokakani, preveč tesno poviti, imajo moten spanec, krče in druge bolečine ali bolezni. Ali pa jokajo, ker si preprosto želijo starševskega dotika. Pri otrocih nad šest mesecev so vzrok lahko zobje: poleg nespečnosti se zaradi njih lahko slinijo in nimajo apetita. V tem primeru otroku nežno masirajmo dlesni, da ublažimo bolečino.


Jok otrok ponoči

Zanimivo, da nekateri otroci jokajo celo zato, da ne bi mama ponovno zanosila (doječe mame imajo manj pogosto ovulacijo).

Zakaj otrok ponoči joka?

Pol bitke je torej dobljene, če ugotovite, zakaj vaš otrok ponoči joka, druge pol pa takrat, ko lahko mirno spite.

Dojenčki imajo zelo majhen želodec in jih je potrebno pogosto hraniti. Novorojenčka je potrebno hraniti od osemkrat do dvanajstkrat na dan, se pavi vsake dve do tri ure, podnevi in ponoči. Pri enem ali dveh mesecih ga hranimo še sedemkrat do devetkrat na dan. Pri teh mesecih  utegne spati brez prekinitev, ne da bi ga morali nahraniti, šest do osem ur.


Ker se načina spanja priučimo, otroka takoj navadimo na rutino glede tega, kdaj gre spat, in se je držimo. Rutina se lahko začne s toplo kopeljo, masažo ali nežno glasbo, tako da se bo otrok sprostil. Ohlapno ga povijte (naj ima dovolj prostora pri prsnem košu in naj lahko pokrči noge, tudi če je ovit z odejo) in ga nahranite, preden je lačen.

Poskrbite za čim manj motečih faktorjev

Z otrokom se med večernim hranjenjem ne igrajte, svetloba naj bo pridušena, prav tako glas. Poskrbite, da ga med spanjem ne bodo motili kakršnikoli zvoki. Pred spanjem tudi pripravite vse, kar boste potrebovali, če se zbudi. Tako da se bosta oba hitreje ponovno umirila in ponovno zaspala.

Otrok lahko ponoči joka iz preprostega razloga: pogreša vas in želi, da bi ga objeli in crkljali. Če se potem, ko greste do njega, umiri, morda samo potrebuje potrditev, da ste nekje blizu. Ta ločitvena tesnobnost je normalna stopnja, skozi katero gredo otroci, še posebej med osmim in dvanajstim mesecem. Otroka poskušajte potolažiti, ne da bi ga vzeli iz zibke, zato da se lahko hitro spet umiri in utone s spanec. Ne skušajte ga tolažiti z igro.

Tudi temperatura in krči so lahko vzrok za jok

Ponoči se otroci zbujajo z jokom tudi, če jim je prevroče ali pretoplo. Že zaspijo težko zaradi tega. Če je soba premrzla za vas, bo tudi za njega. Pretoplo pa mu je lahko že, če ste ga pokrili z dodatno odejo. Vsi otroci hitro reagirajo na temperaturo, ki jim ni po volji.


Če otrok joka več kot tri ure na dan, ima morda kolike. Bodite pozorni na znake: če roke stiska v pesti, trebušček je videti napet, krči noge in jih vleče k sebi. Običajno se začnejo ob istih urah dneva, posebej zvečer. Ko se pokaka, običajno otrok neha jokati. Začnejo jih dobivati pri treh tednih. Stanje se poboljša po šestih. Do četrtega meseca povsem prenehajo. Zaradi njih običajno ne prihaja do zapletov.  Če jih ima, dojenčku nežno božajte trebuh, predvajajte mu nežno glasbo, da ga zamotite, ali mu dajmo piti primeren čaj.

VEČ VSEBIN: