Nosečniška oblačila so skorajda neizogiben del nosečnosti. Izbiranje nosečniških oblačil je vsekakor posebno doživetje, v katerem večina žensk uživa, vendar pa so po drugi strani lahko nosečniška oblačila povezana s kar nekaj stroški. Še posebej če upoštevate, da jih boste morda uporabljali le pri eni nosečnosti. Kaj torej storiti? Ponujamo vam nekaj predlogov, kako lahko nekoliko znižate stroške, ki bi jih sicer zahtevala nosečniška oblačila.


Nosečniška oblačila - izbira

Nosečniška oblačila iz kosov, ki jih že imate v omari

Če dobro pomislite, pravzaprav ni razloga, da bi vsa nosečniška oblačila kupovali na novo, tudi če je to vaša prva nosečnost. Mnoga oblačila, ki si jih že lastite, lahko z nekaj domišljije predelate v nosečniška oblačila. Na začetku nosečnosti morda niti ne boste potrebovali posebnih oblačil, kar pa ne velja za vse ženske. Če je rast vašega nosečniškega trebuha nadpovprečno hitra, morate vsekakor čim prej prilagoditi tudi oblačila. Pomembno je namreč, da vam je v oblačilih udobno – in to še posebej v obdobju, ko je prisotno povečano tveganje za slabost in druge manj prijetne simptome.

Tudi ko postane nosečnost že precej opazna, vas lahko rešujejo že obstoječa oblačila, ne da bi jih morali posebej predelati. Zagotovo imate nekaj kosov, ki vam tudi pred nosečnostjo niso bili kot uliti. Morda ste jih nehali nositi prav zato, ker so se vam zdeli preveliki. Iz omare izbrskajte tunike, večje srajce/bluze in raztegljive kose oblačil. Tudi marsikatero krilo je lahko še vedno uporabno, če ga potegnete malce navzgor, da ne bo neposredno pritiskalo na občutljive predele trebuha. Če potrebujete predvsem oblačila za na delo, ki morajo biti malce elegantnejša, lahko še vedno uporabljate svoje suknjiče, le da jih nosite odpete, v kombinaciji z zanimivimi zgornjimi deli oblačil.

Tako se lahko mnoga oblačila, ki si jih že lastite, spremenijo v nosečniška oblačila brez posebnega truda. Po drugi strani bodo nekateri kosi potrebovali malce sprememb, da jih boste lahko nosili tudi v nosečnosti. Hlače z gumbom lahko na primer nosite tako, da gumba ne zapnete, ampak si pomagate z elastiko ali s sponko. Če jih boste nosili v kombinaciji z malce daljšim zgornjim delom, ne bo nihče opazil, da so to pravzaprav vaše stare hlače. Z nekaj iznajdljivosti lahko tako prihranite kar precej denarja, ki bi ga morali sicer porabiti za povsem nova nosečniška oblačila.


Izposojanje oblačil od prijateljic in nakup rabljenih oblačil

Ena od možnosti, kako prihraniti, ko so v igri oblačila za nosečnico, je tudi dogovor s prijateljicami, ki so že rodile. Če so obdržale svoja nosečniška oblačila, vam jih bodo zagotovo z veseljem posodile, morda za manjšo protiuslugo. Povprašate lahko tudi svoje sorodnice ali sodelavke, ki imajo nosečnost že za seboj. Morda so si tudi same izposodile nosečniška oblačila od svojih znank in prijateljic, zato verjetno ne bo večjih težav. Seveda pa morate paziti na to, da nosečniška oblačila vrnete v stanju, kot ste jih prejeli. Mogoče ženske, od katerih ste jih dobili, načrtujejo novo nosečnost in jih bodo še potrebovala ali pa nameravajo oblačila kasneje prodati.

V vsakem primeru pa je pošteno, da za oblačila skrbite, kot bi bila vaša. Če kljub pazljivosti pride do nezgode, poskrbite za ustrezno zamenjavo poškodovanega kosa. Nimate prijateljic ali znank, od katerih bi si lahko izposodili nosečniška oblačila? Ena od možnosti je tudi ta, da poskusite poiskati nekoga, od kogar bi lahko odkupili rabljena, a ohranjena nosečniška oblačila. Na spletu lahko danes najdete ogromno tovrstnih oglasov. Glede na to, da se nosečniška oblačila načeloma nosijo le krajši čas, je večina kosov, ki so na razpolago, v zelo dobrem stanju.

Nosečniška oblačila

Nošnja partnerjevih oblačil

Uporaba partnerjevih oblačil med nosečnostjo je nekaj, na kar večina bodočih mam le redko pomisli. Vendar pa je to lahko zelo uporaben trik, s katerim prihranite kar nekaj denarja. Še posebej uporabne so lahko partnerjeve srajce, ki jih malce zavihate in prilagodite. Ne le da vam bo tako zelo udobno, ampak je lahko takšen stil zelo posrečen in moderen. Tudi pri ženskah, ki niso noseče, so namreč zelo popularna oblačila, ki niso nujno ustvarjena za specifičen spol.

Namigi za nakupovanje novih oblačil

Če se odločite, da boste kljub vsemu kupili povsem nova oblačila ali vsaj nekaj kosov, je dobro, da se nakupovanja lotite premišljeno. Kupujte predvsem nosečniška oblačila v nevtralnih barvah, ki jih boste zlahka kombinirali, zato vam ne bo treba kupiti ogromno novih oblačil. Poleg tega je priporočljivo, da kupujete nosečniška oblačila, ki jih lahko kombinirate s kosi, ki jih že imate.


Za nova nosečniška oblačila se je vsekakor smiselno odločiti, če načrtujete več nosečnosti, saj to pomeni, da jih boste lahko uporabljali kar nekaj časa. Navsezadnje pa lahko nosečniška oblačila kasneje tudi prodate.

Čeprav smo vam svetovali, da se odločite predvsem za praktična nosečniška oblačila, ki jih boste zlahka kombinirali, pa je pomembno tudi, da si privoščite nekaj kosov »za dušo«. Nosečnost je prav posebno obdobje v vašem življenju, zato je prav, da naravni žar, ki ga ima med nosečnostjo vsaka ženska, še dodatno poudarite z izvirnimi oblačili, v katera se zaljubite na prvi pogled.

VEČ VSEBIN: