Ste v veselem pričakovanju in niste povsem prepričani, ali je jemanje aspirina dovoljeno? V večini primerov se aspirin nosečnicam odsvetuje, pri tem pa obstaja nekaj izjem. Če vam zdravnik ne predpiše jemanja aspirina zaradi specifičnih težav, se mu je torej bolje izogniti. Podobno velja tudi za nesteroidna protivnetna zdravila, kakršno je na primer ibuprofen.


Nosečnicam, ki imajo vročino ali želijo ublažiti bolečine, se tako običajno svetuje paracetamol, ki nima negativnega vpliva na potek nosečnosti. Seveda pa je dobro, da se pred začetkom jemanja katerega koli zdravila med nosečnostjo, tudi če gre za zdravilo, ki je dostopno brez recepta, predhodno posvetujete s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom.

Kaj so lahko negativne posledice jemanja aspirina med nosečnostjo?

Različne študije so pokazale, da je lahko aspirin za nosečnice zelo problematičen, še posebej če redno uživajo večje odmerke tega zdravila. Če jemljete aspirin v času spočetja in na začetku nosečnosti, lahko pride do povečanega tveganja spontanega splava. Pozneje lahko aspirin vpliva na upočasnjeno otrokovo rast in na luščenje posteljice. Obstaja pa tudi možnost, da aspirin zakasni porod in poveča nevarnost za pljučne in srčne težave pri otroku po rojstvu. Seveda pa je tu tudi nevarnost prevelike izgube krvi, saj aspirin preprečuje njeno strjevanje.

Obstaja torej kar nekaj razlogov, zakaj aspirin med nosečnostjo ni najboljša izbira. Vendar pa ne smete biti pretirano zaskrbljeni, če ste morda občasno vzeli aspirin, preden ste izvedeli, da je lahko problematičen. Če je šlo za manjše doze in če aspirina niste jemali redno, je verjetnost, da bi lahko to kakor koli škodovalo vašemu otroku, izredno majhna, zato je skrb nepotrebna.


Kdaj je aspirin za nosečnice priporočljiv?

Medtem ko se aspirin večini nosečnic odsvetuje, pa je za nekatere priporočljiv ali celo nujen. Med te izjeme na primer sodijo nosečnice, ki imajo antifosfolipidni oziroma Hughesov sindrom. Omenjeni sindrom namreč med drugim predstavlja nevarnost za krvne strdke, ki lahko privedejo celo do spontanega splava. Aspirin lahko pomaga preprečiti tovrstne zaplete, zato se običajno predpisuje skupaj s heparinom. V takšnih situacijah so torej prednosti jemanja aspirina precej večje od potencialnih nevarnosti.

Seveda pa bo vaš osebni zdravnik najlažje presodil, kakšno zdravljenje je za vas najboljše. Včasih se lahko nizke doze aspirina preventivno predpišejo tudi nosečnicam, pri katerih obstaja povečana verjetnost za preeklampsijo.

VEČ VSEBIN: