Boste letošnje božično-novoletne praznike preživeli v veselem pričakovanju? Čeprav je to lahko zelo lep del leta, pa so za mnoge nosečnice prazniki obenem tudi precej naporni. Morda je edina stvar, ki si je zares želite, spanje oziroma počitek. Vendar pa je realnost takšna, da vas verjetno čaka veliko praznovanj, tako z domačimi kot v službi ipd., kupovanj daril in drugih aktivnosti, ki vam lahko vzamejo precej energije. Kako torej čim bolj uživati v praznikih in poskrbeti, da ne bodo prenaporni?


Nosečnost med prazniki

Izognite se temu, da bi bil vaš »praznični urnik« prenatrpan

Veseli december je za mnoge čas, ko se srečajo z ljudmi, ki jih med letom ne vidijo tako pogosto. Če je bila to tudi vaša navada, ne imejte slabe vesti, če se boste morali letos odpovedati kakšni pijači ali celo obisku sorodnikov. Tudi če ste se že dogovorili za srečanje, ne bo nič narobe, če načrte odpoveste, če vam v resnici ni do druženja. Zagotovo bodo vaši sorodniki in prijatelji razumeli, da je lahko nosečnost že sama po sebi precej naporna. V kombinaciji s pretirano natrpanim prazničnim urnikom lahko pride pri nosečnici zelo hitro do izčrpanosti. Naj bodo torej letošnji božično-novoletni prazniki bolj umirjeni. Ne tekmujte sami s sabo, koliko zmorete – raje poskrbite, da boste imeli dovolj časa za počitek.

Poskrbite, da bodo ti prazniki zares posebni

Morda je otrok, ki ga pričakujete, vaš prvi? V tem primeru so to pravzaprav zadnji prazniki, ki jih boste preživeli sami skupaj s partnerjem. Čeprav družinsko življenje seveda prinaša veliko radosti, pa ima zagotovo poseben čar tudi preživljanje praznikov v dvoje. Imejte to v mislih in se potrudite, da bodo tokratni prazniki nekaj posebnega in še posebej romantični. Še en razlog več torej, zakaj ni pametno, da svoj urnik pretirano zapolnite z drugimi obveznostmi. Vzemita si čas za počasne sprehode, obisk kinoteke, sproščujočo masažo ali morda kar celodnevni izlet.

Izberite bližnjice, ko je to le mogoče

Vedno želite, da bi bilo za praznike resnično vse popolno, zato v to vložite ogromno časa in energije? Nič ne bo narobe, če boste letos malce »goljufali« in ubrali kakšno bližnjico. Kupljeni piškoti morda sicer res niso tako posebni kot doma pečeni, a nič zato. Zdaj je idealna priložnost, da na novo odkrijete bistvo praznikov. Vsekakor ni najpomembnejše to, da vse poteka kot v filmu, ampak raje poiščite veselje v tem, da ste obkroženi z ljudmi, ki jih imate radi. Ne poskušajte dokazati, da še vedno zmorete vse, kar ste zmogli pred nosečnostjo. Tako se boste po nepotrebnem izčrpali, zato vam prazniki najverjetneje ne bodo v posebno veselje. Prednost dajte torej tistemu, kar je praktično. To ne velja samo za praznično kuho, ampak tudi za voščilnice, darila in okraševanje.


Izogibajte se močno opitim ljudem

Žal med prazniki mnogi popijejo ogromno alkohola. Če ste noseči, je lahko stik z močno opitimi ljudmi še posebej neprijeten. Pretirano poseganje v vaš osebni prostor je lahko namreč med nosečnostjo še posebej neprijetno. Tu pa je še možnost neprimernih opazk, strašljivih zgodbic, povezanih s porodom ipd. Vsekakor to ni nekaj, kar bi morali prenašati, če vam ni do tega. Preprosto se umaknite, če opazite, da je nekdo močno opit. Tudi v tem primeru naj vas ne skrbi, da bi izpadli nevljudno. Tisto, za kar morate v prvi vrsti skrbeti, sta namreč vaša varnost in dobro počutje ter varnost vašega otroka. Prazniki pri tem seveda niso izjema.

VEČ VSEBIN: