Ne glede na to, kako vznemirljiva je nosečnost, je za žensko vseeno izziv. Tako kot tudi vse, kar sledi po njej. Vsi procesi, ki so povezani z nosečnostjo in skrbjo za otroka, lahko pustijo posledice na obrazu (telesu in zdravju). Zaradi več nosečnosti je ženska lahko videti celo starejša, kot v resnici je, so (žal) pokazale najnovejše študije.


Nosečnost

Staranje je proces, ki vpliva na vsakogar, a v različnih stopnjah. Telesnih znakov ni mogoče spregledati, znanstveniki pa so tudi identificirali jasne spremembe, ki se na obrazu zgodijo z leti. Usta se podaljšajo, nos postane širši, kotički oči se povesijo, povešati se začne koža na obrazu.

Pri obeh spolih je širina ustnic, širina nosu, razdalja med usti in nosom ter povešanje oči ključni pokazatelj staranja. A pri ženskah, ki so rodile večkrat, ne gre samo za staranje obraza. Tako večkratna nosečnost kot skrb za otroka lahko povečata tudi nevarnost za določene bolezni, prav tako imajo te ženske manj energije (in včasih manj denarja). Ženske, ki so rodile večkrat, imajo slabši imunski sistem zaradi višjih nivojev oksidativnega stresa. Ko telo vse rezerve energije preusmeri v reprodukcijo in procese, ki sledijo, upade njegova sposobnost za regeneracijo. To nazadnje pospeši proces staranja in skrajša življenje.

Več otrok, manj privlačen obraz

V najnovejši raziskavi so skušali ugotoviti, kako na ženske s štirimi ali več otroki gledajo drugi na podlagi videza njihovega obraza oziroma glede na njegov zdrav videz, privlačnost in starost. Sodelovalo je 5327 žensk, ki so jih fotografirali.


Večina žensk je imela za seboj 10 let in pol izobrazbe in v povprečju štiri otroke. V povprečju so se poročile pri 23 letih in pol in v povprečju pri 24-tih prvič rodile. Ženske so razdelili v več skupin: z enim do dvema otrokoma, štiri do pet otrok, sedem do devet otrok.

Druge udeleženske so prosili, naj ocenijo fotografije žensk na podlagi mladostnega videza. Potem so primerjali vpliv več nosečnosti na zunanji videz ženske.

Ženske z veliko otroki so bile po mnenju ocenjevalcev manj privlačne in videti starejše kot ostale. Ženske z manj otroki so bile po mnenju ocenjevalcev bolj privlačne, mlajše in bolj zdravega videza.

VEČ VSEBIN: