Vitamin D je eden najpomembnejših vitaminov za naše zdravje, njegovo pomanjkanje pa je lahko še posebej problematično v nosečnosti. Prav vpliv pomanjkanja vitamina D v nosečnosti na poznejši otrokov motorični in socialni razvoj je bil v središču zanimanja britanskih znanstvenikov, ki so pred kratkim izvedli študijo, v kateri je sodelovalo več kot 7000 mater in njihovih predšolskih otrok. Kaj so torej ugotovili?


Upočasnjen motorični in socialni razvoj otrok

Otroci tistih žensk, ki jim je med nosečnostjo primanjkovalo vitamina D (manj kot 50 nmol na liter krvi), so imeli v povprečju pri 2 letih in pol precej več težav s fino in grobo motoriko kot njihovi sovrstniki. Testiranje je med drugim vključevalo preverjanje ravnotežja in uporabo majhnih mišic, na primer za držanje svinčnika ali gradnjo stolpov iz kock. Poleg negativnega vpliva pomanjkanja vitamina D na otrokov motorični razvoj pa so znanstveniki zaznali tudi večje težave pri socialnem razvoju.

Razlike so se sicer pojavljale predvsem pri starosti 3 leta in pol, kasneje pa so otroci mater, ki jim je v nosečnosti primanjkovalo vitamina D, dohiteli svoje sovrstnike. Pri starosti med 7 in 9 let tako ni bilo bistvenih odstopanj pri inteligenčnih in bralnih sposobnostih ter pri navezovanju stikov s sovrstniki in drugimi osebami.

Vitamin D pomemben tudi za preprečevanje kroničnih bolezni

Že predhodne raziskave, povezane z vitaminom D v nosečnosti, so razkrile, da ima lahko pomanjkanje tega vitamina pri materi nepopravljive posledice za otrokov nevrološko-kognitivni razvoj. Znanstveniki menijo, da naj bi bila pri tem ključna povezava med dopaminom in vitaminom D v možganih, pri čemer sta najbolj pogosti posledici nezadostne količine vitamina D prav upočasnjen motorični in socialni razvoj otroka. Znano je, da lahko vitamin D vpliva tudi na količino kalcija in fosfatov v telesu, zato je zelo pomemben tudi za preprečevanje osteoporoze. Poleg tega pa lahko pomanjkanje vitamina D poveča tudi možnost za srčno-žilne in avtoimunske bolezni ter za diabetes.


Problematična lahko tudi prevelika količina vitamina D

Raziskovalci poudarjajo, da nosečnice ne bi smele podcenjevati vloge vitamina D pri zdravem razvoju otroka. Škoda, ki nastane zaradi pomanjkanja tega pomembnega vitamina, je lahko včasih tudi nepopravljiva. Tako je pomembno, da tudi med nosečnostjo vsakodnevno ujamete nekaj sončnih žarkov. Če to ni mogoče, pa je smiselno razmisliti tudi o uživanju prehranskega dopolnila z vitaminom D. Zgolj s hrano namreč zelo težko zadostite svojim – in otrokovim – dnevnim potrebam. Vendar pa morate biti pri tem pazljivi. Podobno problematičen kot prenizek je lahko tudi previsok odstotek vitamina D v telesu. V zelo visokih koncentracijah je lahko vitamin D celo strupen.

Preden se odločite za dodajanje tega vitamina, je tako zelo pomembno, da se posvetujete s svojim ginekologom oziroma zdravnikom glede ustrezne doze. Prav tako pa morate ujeti zdravo sredino pri izpostavljanju sončnim žarkom. Medtem ko so manjše količine sončne svetlobe koristne za tvorbo vitamina D, pa ne smete preživeti preveč časa na soncu brez zaščite, saj s tem v skrajnem primeru tvegate celo razvoj kožnega raka.

VEČ VSEBIN: