V preteklosti je bila izobrazba zanesljiva pot do zaposlitve, v zadnjem času pa se dogaja, da je izobrazba, prav nasprotno, včasih ovira na poti do zaposlitve, posebej če smer izobrazbe ni posebej iskana. V teh primerih se delodajalci raje odločijo za manj izobražen kader.


Če pogledamo, kateri oglasi za delovna mesta se najpogosteje pojavljajo vidimo, da je največje povpraševanje po prodajalcih, delavcih za preprosta dela, zidarjih, natakarjih, čistilcih, montažerjih, varilcih. Po podatkih ZRSZ je največ povpraševanja po delavcih z II., III., in IV. Stopnjo izobrazbe. Delodajalci pogosto iščejo stopnjo izobrazbe in delovne izkušnje, ne pa konkretne izobrazbe.

Zaposlitev

Kako pomembna je vaša izobrazba?

Delodajalci previsoko stopnjo izobrazbe pogosto vidijo bolj kot oviro, saj sklepajo, da visoko izobražen kader manj motiviran za določeno delo, ter da bo želel višje plačilo. Prav tako pogosto privzemajo, da bo izobražen delavec želel več razlag, zakaj naj nekaj dela, ne le kaj naj dela.

Izobrazba pa je lahko ovira tudi na zavodu za zaposlovanje, saj vas pri delovnih mestih za nižjo stopnjo izobrazbe ne smatrajo kot primernega kandidata, kot da bi bilo več znanja ovira. Tudi preko javnih del morate delati na mestu z identično stopnjo izobrazbe vaši.


Kakšne profile iščejo delodajalci?

Zaradi tega razloga iskalci dela mnogokrat zamolčijo svojo stopnjo izobrazbe. Nekdo, ki je končal srednjo trgovsko šolo, nato pa diplomiral na primer iz primerjalne književnosti, bo svojo diplomo raje zamolčal, ko se bo prijavljal za delovno mesto prodajalca v trgovini, saj bo tako deloval bolj motiviran kandidat za to delovno mesto.

Seveda ni vse tako črno. Veliko zasebnih delodajalcev vas bo zaposlilo glede na vaše znanje in izkušnje, ne glede na vašo stopnjo izobrazbe. Vašo izobrazbo, čeprav se ne tiše konkretnega delovnega mesta, pa bodo smatrali kot pozitivno referenco za zaposlitev, saj ste pokazali, da ste se sposobni naučiti novih vsebin, da ste disciplinirani, marljivi, …

Vseeno v nasvet – če je vaša izobrazba nesorodna z razpisanim delovnim mestom, razmislite, če se vam jo splača napisati v življenjepisu ali ne. Od tega je lahko odvisno, ali boste prišli do zaposlitve.

VEČ VSEBIN: