Pravkar poteka že 25. svetovni teden dojenja, pri katerem sodeluje več kot 170 držav. Eden izmed ciljev tega projekta, ki ga podpira tudi Svetovna zdravstvena organizacija, je ponovno okrepiti zavedanje, da je dojenje povsem naraven proces, ne nekaj, kar bi moralo sprožati občutke sramu in potrebo po skrivanju. To pa seveda pomeni tudi oblikovanje družbe, ki bo tolerantna do doječih žensk. Seveda pa se je v povezavi s tem ponovno razplamtela razprava, ali so fotografije doječih mater res »primerne« oziroma ali je to nekaj, kar sodi na družbena omrežja.


So fotografije dojenja zares »nemoralne«?

Za ene najbolj odmevnih fotografij dojenja je nedolgo tega poskrbela hčerka kirgiškega predsednika. Svoje fotografije je namreč objavila na družbenem omrežju, kar je poskrbelo za precej vroče debate oziroma ostra soočanja mnenj zagovornikov in nasprotnikov njenega dejanja, v polemiko pa se je vključilo tudi precej medijev.  Mnogi so Aleyo Shagievo neposredno obtožili nemoralnosti, medtem ko drugi niso videli nikakršne težave pri tovrstnih objavah. Na to se je Aleya Shagieva tudi odzvala, in sicer je povedala, da bo svojega otroka hranila, kadar koli in kjerkoli bo to potrebno. Kasneje je sicer zaradi prevelikega pritiska fotografijo umaknila. Poudarila pa je, da ima sama med dojenjem občutek, da daje svojemu otroku najboljše, kar mu lahko ponudi, in da je skrb za potrebe otroka najvišje na njeni lestvici prioritet, torej precej pomembnejša od tega, kaj ljudje govorijo o njej.

Seksualiziranje ženskih prsi kot tržna niža

V razpravo so se vključili tudi nekateri strokovnjaki za ideološka vprašanja v družbi. Ti so poudarili, da je z vidika kapitalizma najbolje, če ostanejo ženske prsi primarno spolni objekt. Dojenje v javnosti ali fotografije doječih žensk lahko takšno podobo zamajejo, zato se to početje obravnava kot nezaželeno. Tako menijo, da bi morala družba zagotoviti zaščito doječih žensk in poskrbeti, da dojenje v javnosti ne bi bilo več deležno zgražanja in sovražnih komentarjev. Posebna pozornost bi se morala nameniti tudi omogočajo dojenja na delovnih mestih. Države, kjer bi bilo mogoče zares svobodno dojenje, so danes sicer žal še vedno zelo redke, zato se zdi svetovni teden dojenja še toliko pomembnejši, saj lahko pripomore k ozaveščanju.

Doječe matere s fotografijami dojenja nad družbene predsodke

Prav želja po ozaveščanju in podiranju tabujev, povezanih z dojenjem, je povzročila val fotografij doječih žensk, ki ta teden preplavljajo družbena omrežja. Znano je, da je dojenje zelo koristno tako za otroka kot za žensko, zato se zdi spodbuden odnos družbe zelo pomemben. Kljub temu pa ni pričakovati, da bi goreči nasprotniki dojenja v javnosti zelo kmalu spremenili svoje stališče.


VEČ VSEBIN: