Prvi obiski se običajno začnejo že kmalu po rojstvu otroka. Čeprav so starši obiskov večinoma zelo veseli, pa jih seveda obenem tudi malce skrbi za zdravje novorojenčka. Mnogi obiskovalci nehote naredijo nekaj začetniških napak. Vaši nameni morda niso nujno slabi, vendar lahko z določenimi dejanji nevede vznemirite novopečene starše. Pri obiskovanju novorojenčka je tako dobro upoštevati nekaj osnovnih pravil.


Novorojenček obisk

Bodite potrpežljivi in pripravljeni na drugačne razmere

Ob obiskih novorojenčka morate računati na to, da vam starši morda ne bodo mogli nemudoma posvetiti svoje pozornosti, saj morajo ogromno svoje energije posvetiti skrbi za otroka. Tako bodite pripravljeni tudi na to, da boste morali malce počakati, čeprav ste se pred tem s starši dogovorili za točno uro obiska. To vsekakor ni pravi čas za užaljenost.

Na obisku se ne zadržujte predolgo

Priporočamo vam, da omejite čas prvega obiska novorojenčka. Vedeti morate, da porod žensko izčrpa, zato potrebuje veliko počitka. Ker mora obenem tudi skrbeti za otroka, so lahko daljši obiski zelo naporni. Bodite obzirni do novopečenih staršev in pazite, da obisk ne bo trajal predolgo.

Ne odpravljajte se na obisk, če ste prehlajeni

Imunski sistem otroka je običajno precej šibkejši kot pri odraslih, zato lahko zelo hitro zbolijo. Če ste prehlajeni, tudi če simptomi niso zelo izraziti, raje nekoliko počakajte s prvim obiskom. Virus lahko namreč zelo hitro preide v otrokov organizem in povzroči okužbo.


Pred obiskom si temeljito umijte in razkužite roke

Še eno izmed osnovnih pravil za obiskovalce, če nočete ogroziti otrokovega zdravja, je, da si pred obiskom temeljito umijete roke. Priporočljivo je uporabiti tudi razkužilo. Po potrebi si lahko roke dodatno razkužite tudi med samim obiskom.

Odpovejte se uporabi parfuma

Svetujemo vam, da se poskušate pred prvim obiskom novorojenčka odpovedati uporabi parfuma. Močni vonji so lahko zelo moteči za dojenčka. Prav tako pa so lahko ženske, ki so pred kratkim rodile, zaradi hormonskih nihanj zelo občutljive na močnejše vonjave.

Spoštujte osebni prostor družine

Pomembno je, da med obiskom novorojenčka spoštujete zasebnost oziroma osebni prostor družine. Ne spreglejte morebitnih neverbalnih znakov, ki opozarjajo, da si starša želita malce zasebnosti. Pozorni bodite predvsem na reakcije mame – morda ji ni najbolj prijetno, da jo opazujete med dojenjem ipd., čeprav noče tega eksplicitno ubesediti.

Počakajte na dovoljenje, preden vzamete otroka v naročje

Bolje je, da počakate na to, da vas starši sami vprašajo, ali bi želeli popestovati novorojenčka. Morda starša zaradi določenih razlogov nočeta, da bi obiskovalci jemali otroka v naročje, vendar bosta zaradi vljudnosti težko zavrnila vašo prošnjo, čeprav se bosta ob tem počutila slabo.


Ne poljubljajte dojenčka

Dobro se zavedamo, kako prisrčni in ljubki so lahko novorojenčki, zato mnogi obiskovalci pretiravajo z izkazovanjem nežnosti. Vseeno se morate obvladovati. Še posebej pomembno je, da dojenčka ne poljubljate na lička ali glavico, saj lahko pride pri tem zelo hitro do prenosa bakterij.

Pazljivo z nasveti in pripombami

Ob obisku novorojenčka bodite previdni, da s svojimi pripombami ne prestrašite ali užalite novopečenih staršev. Osredotočite se na pozitivne plati starševstva, obenem pa se izogibajte »dobronamernim nasvetom«. Starši se želijo verjetno vsaj malce odpočiti, zato jim to, da jih zasujete z informacijami, najverjetneje ne bo najbolj všeč. Tudi nasveti naj bodo tako vedno le odgovor na dejanska vprašanja staršev. Ne vsiljujte svojih pogledov glede nege novorojenčka.

VEČ VSEBIN: