Z gotovostjo lahko trdimo, da imajo generacije, ki so odraščale v osemdesetih letih prejšnjega stoletja – in pretvarjajmo se za nekaj minut, da to ni že več kot celi dve desetletji nazaj – imajo veliko slik iz vsakdanjega življenja neizbrisno vtisnjene v svoj spomin in spomin na obutev tistega časa. Poleg stoenk, napolitank in Vučka so nekje v teh spominih zagotovo tudi borosanke.čevlji


Saj veste, tisti obupno dolgočasni ortopedski čevlji brez trohice ženskosti na voljo v beli in temno modri barvi? Nosile so jih od kuharic in natakaric do medicinskih sester, prodajalk in čistilk. Bile so sinonim za ženske v storitvenem sektorju in tako daleč od koncepta modnega kosa kot so Blahnikove kreacije od planinarjenja.

A kot vedno mora v svetu mode preteči le dovolj vode in nekdaj zaničevan kos se iz grdega račka prelevi v čudovitega laboda. No, ali gre za čudovitega laboda, je seveda stvar presoje, osebnega okusa ter vsaj delno pogojeno tudi z zgodovinskim spominom in kontekstom. A borosanke so bile tudi navdih kolekcij od Diesela in Lacosta do Balenciage, Diorja in Chanela, in celo kultni Dr. Martens je letos predstavil model, ki prav sumljivo spominja nanje.

Za vse, ki jih mika sprehod po modni poti spomina in tovarištva, so na voljo še vedno v svoji originalni obliki pa tudi v številnih zanimivih vzorcih, čeprav je treba ponje čez mejo – a to pot ne v Trst – ali pa na splet. Jesen bo ravno še dovolj topla, da jih postavite v družbo mini kril iz džinsa in pajkic ter se z njimi sprehodite po mestu. In dejstvo, da so prav nemarno udobne, gotovo ne škodi.


VEČ VSEBIN: