Se sprašujete, kdaj bo vaš otrok shodil? Kateri mejniki čakajo malčke, preden naredijo prve korake? Za vas smo zbrali nekaj najpomembnejših prelomnic, povezanih s hojo, s katerimi se otroci večinoma srečajo v prvem letu življenja. Seveda morebitna odstopanja še ne pomenijo, da je z vašim otrokom kar koli narobe. Upoštevati morate namreč, da so zajete le povprečne starosti. V primeru dvomov se je tako vedno najbolje posvetovati z otrokovim pediatrom!


Dojenček hoja

Od rojstva do 2 mesecev

Če boste otroka postavili pokonci na ravni površini, bo z nogami najverjetneje oponašal korake. Gre za nekakšen »refleks hoje«, ki ga imajo običajno novorojenčki. Večinoma ta refleks izgine, še preden otrok dopolni 2 meseca starosti.

Od 3 do 4 mesecev

Dojenčki so v tem obdobju sposobni nekakšnih mini sklec. Kaj to pomeni? Če otroka položimo na trebuh, bo zmožen dvigniti glavo in prsni koš od tal, pri čemer si bo pomagal z rokami. Ta veščina je zelo pomembna za krepitev zgornjega dela telesa, ki je nujna, da otrok kasneje shodi.

5 mesecev

Pri starosti 5 mesecev se bo otrok že rahlo pozibaval naprej in nazaj, če ga boste držali v pokončen položaju. Ta gib je pomemben za krepitev nog. To je tako idealen čas, da poskrbite za varnost svojega doma oziroma za prilagoditev stanovanja dojenčku – če tega seveda še niste storili.


Od 6 do 9 mesecev

Otrok se v tem obdobju nauči sedeti brez podpore. Za to so potrebni močan vrat, nadzor nad glavo ter dobro ravnotežje in koordinacija. Vse te veščine so seveda kasneje nujne tudi pri hoji. Če se otrok oprijema nečesa, lahko tudi »samostojno« stoji. Večina otrok se začne v tem obdobju tudi plaziti.

Od 9 do 12 mesecev

Zdaj lahko otrok vstane sam, če se nečesa oprime. Nekaj sekund lahko tudi samostojno stoji brez opore. Morda sprva naredi nekaj korakov tako, da nekoga drži za roko. Že kmalu pa bodo verjetno prišli tudi čisto prvi samostojni koraki!

VEČ VSEBIN: