Šesti mojster Zena Huei Nen je hotel povedati, da ogledala nima smisla stalno brisati, ker je tako bleščeče kot tudi zamegljeno ogledalo v stanju odsevati pravo resnico. Z drugimi besedami: ni objektivne resnice, ampak več subjektivnih resnic, katerih simbol je ogledalo.


ogledalo

Ob branju te modrosti sem se spomnila, kako nisem bila v mladih letih nikoli zadovoljna s svojo podobo, ki sem jo videla v ogledalu. Na njej sem našla vsaj ducat nepopravljivih napak, ki so me spravljale v slabo voljo. Ko pa sem mnogo let kasneje v nekem starem albumu zagledala svoje fotografije iz mladosti, nisem mogla verjeti, da sem tako dobro izgledala.

Ogledalo – »aspirin« feng shuia

Kitajci vedno rečejo »bleščeče ogledalo«. Kajti ogledalo lahko opravlja svojo nalogo samo tako, da odbija svetlobo. Zaradi te svoje lastnosti je ogledalo najpomembnejše »zdravilo«, tako imenovani »aspirin« feng shuia. Odganja slabo energijo – sha chi (sha qi), in zbira dobro energijo – sheng chi.
Po feng shuiu naj bi bila ogledala, ki jih uporabljamo v te namene, vedno okrogla. Kitajci uporabljajo upognjena ogledala: to so konveksna ali izbočena ogledala in konkavna ali vbočena ogledala. Uporabljajo pa tudi ploska ali normalna ogledala. Zelo pomembno je, da uporabljamo določeno ogledalo za določen namen, da ne delamo škode sebi in drugim.

Konveksna ogledala

Konveksna ogledala uporabljamo v primerih, ko slaba energija – sha chi od zunaj napada našo hišo ali stanovanje. V času, ko odhajamo od doma in ko prihajamo domov, smo namreč psihično bolj občutljivi, zato stalni napadi sha chi oslabijo naš imunski sistem. Povzročijo nam takšno škodo, da je še tako dober feng shui notranjosti hiše ne more izravnati. V hiši pride do hudih bolezni, ki lahko ljudem obrnejo življenje na glavo. Zato izkušen svetovalec feng shuia najprej pogleda okolico hiše, da ugotovi, če vzroki za nesrečo in neuspeh stanovalcev ne tičijo slučajno v okolici hiše.


Kaj vse ustvarja sha chi izven hiše?
Sosednja zgradba, ki s svojim vogalom meri na naša vrata ali okna, ustvarja sha chi. Najslabše je, če vogal meri na glavna vrata naše hiše. Vsakič, ko stopimo iz hiše, nas energija nasproti stoječega vogala napade kot strupena puščica.

Sha chi ustvarja tudi električni ali telefonski steber ali eno samo drevo v bližini naših vhodnih vrat. Če ima hiša vhod iz vogala, se lahko zgodi, da imamo nosilni steber hiše pred vhodnimi vrati.  Če gre za skupino dreves ali če so drevesa obdana z grmičevjem, niso nevarna.

Sha chi ustvarja tudi cesta ali reka, ki naletava na našo hišo in zavije pred hišo v drugo smer.

Grozeče so sosednje hiše, ki so bistveno višje od naše hiše.


Sha chi ustvarjajo tudi zgradbe, ki so preveč jin ali preveč jang in se nahajajo v bližini naše hiše. To so pokopališče, cerkev, spomenik, bolnica, klavnica, smetišče, zapor, sodišče, vladne ustanove, …

Sha chi ustvarjajo tudi stopnice, ki vodijo direktno na naša vhodna vrata ali pa hrib pred našimi vrati.
V vseh navedenih primerih namestimo konveksno ogledalo nad vhodna vrata ali na okno in ga usmerimo proti napadalni strukturi.

Konkavna ogledala

Vse, kar zunaj hiše ustvarja pozitivno energijo, lahko s konkavnim ogledalom ujamemo in na ta način pripeljemo v hišo. Tako izravnamo qi v hiši ali jo pojačamo. Če je v bližini naše hiše fontana ali ribnik z lokvanji, lahko s konkavnim ogledalom energijo vode prenesemo v naš dom.

Normalna ogledala – uporaba zunaj hiše

Normalno ogledalo lahko zunaj hiše opravlja funkcijo konveksnega ogledala. Ne more pa nadomestiti konkavnega ogledala.


Normalna ogledala – uporaba znotraj hiše

V hiši uporabljamo samo normalna ogledala. Čim večje je ogledalo, tem boljše je. Ogledalo ljudem ne sme »odrezati« glave, kar se zgodi, če je prenizko. V tem primeru povzroča glavobole in znižuje nivo energije stanovalcev. Če je ogledalo previsoko, se ljudje počutijo neprijetno.

Ogledalo mora biti v okviru. Ne sme iznakaziti človeka, zato mora biti kakovostno in v enem kosu, ne pa iz več ploščic.

V ogledalu se tudi ne smejo videti vrata sanitarij ali posoda za smeti, ker ogledalo podvoji slabo energijo. V ogledalu se morajo videti same lepe stvari, ki nam dvigujejo razpoloženje.

Ogledala nikar ne postavimo v spalnico. Kitajci verjamejo, da gre ponoči človekova duša na sprehod in ko se zagleda v ogledalu, se prestraši. Zato slabo spimo. Če pa že imamo ogledalo v spalnici, naj vsaj ne kaže na posteljo.
Tudi bolnega človeka ne smemo videti v ogledalu, pa tudi bolnik sam naj se ne gleda v ogledalu, zato ogledala umaknemo iz bolnikove sobe.

Na preozkih hodnikih in stopniščih spodbudimo z ogledali tok energije. Ogledala nam dajo občutek, da je hodnik širok in svetel. Pri nameščanju ogledala moramo paziti, da ga ne postavimo nasproti vrat ali okna. Če je to edina možnost za namestitev ogledala, potem se mu bomo morali odreči. Ogledalo v takem položaju škoduje, ker odbija qi ven iz hiše oziroma ji ne dovoli, da bi prišla v hišo.

Če sedimo s hrbtom proti vratom, ogledalo postavimo na pisalno mizo. Tako vidimo, kdo prihaja skozi vrata in nas nihče ne more prestrašiti. Če smo pri delu s hrbtom obrnjeni proti vratom, bodo drugi delali za našim hrbtom. Podrejeni nas bodo goljufali.

Če smo pri kuhanju obrnjeni s hrbtom proti vratom, ogledalo namestimo nad štedilnik. Tudi v tem primeru se izognemo neprijetnim presenečenjem.

Če je kuhinja tesna, postavimo ogledalo zadaj za štedilnik oziroma kuhalno ploščo, da simbolično podvoji število loncev ter kuhalnih plošč in seveda tudi hrane.

Če stoji štedilnik v kotu, pritrdimo na steno poleg štedilnika veliko ogledalo, ki optično ustvari videz, da je štedilnik na sredi kuhinje.

Če so prva vrata, ki jih zagledamo od vhodnih vrat, vrata v kuhinjo ali vrata v sanitarije ali vrata v spalnico, lahko rešimo problem tako, da pritrdimo na zunanjo stran vrat v prostor ogledalo. Če je prvi prostor kuhinja, so stanovalci orientirani na hrano. Če je prvi prostor kopalnica, trpita zdravje in blaginja stanovalcev. Denar »odplakne«. Stanovalci veliko časa prebijejo v kopalnici. Če je prvi prostor spalnica, so stanovalci po navadi utrujeni in potrebni miru.

Z ogledalom nadomestimo manjkajoči prostor. Če imamo hišo ali stanovanje L – oblike, se pojavijo zdravstvene težave in pa težave na poslovnem področju ali v odnosih. Kakšne vrste so težave, je odvisno od tega, v kateri kompasni smeri se nahaja manjkajoči prostor. Ogledalo namestimo na steno, ki meji na manjkajoči prostor. Če imamo možnost izbire, ga namestimo na ožjo steno.

Če imamo v stanovanju poševno steno, namestimo nanjo ogledalo. Poševne stene so po feng shuiu vzrok za nepričakovane in nenavadne dogodke ali nesreče.

Štrleč vogal v nepravilno oblikovanem prostoru
obdamo iz ene ali iz obeh strani z ogledalom. Tak vogal spominja na oster nož ali žugajoč prst, ki je usmerjen v stanovalca. Stanovalec takega prostora je lahko žrtev neupravičene kritike ali pa ga oropajo na cesti. Mogoče se sprašujete, kako je to mogoče. Čisto enostavno: tak vogal načenja človekovo energijo. Drugi ljudje podzavestno čutijo, da je šibek, zato se ga zlahka lotijo. Vse je v vibracijah.

Če se vhodna vrata odpirajo v napačno smer
, tako da se recimo odpirajo v zid, vrata obrnemo. Če pa to ni možno, namestimo na steno ogledalo. V nasprotnem primeru se z leti razvijejo pri družinskih članih čustvene in telesne težave.

Če se vrata nahajajo na koncu dolgega hodnika, namestimo na vrata ogledalo. Taka vrata ogrožajo zdravje stanovalcev. Hitri tok qi, ki se pospešuje vzdolž hodnika, v ljudeh vzbuja eksploziven občutek, ki vpliva na njihove živce in prebavo ter jih naredi jezljive. Vrata, s katerimi se konča dolg hodnik, dajo občutek slepe ulice, ki lahko blokira poklicne možnosti družinskih članov.

Če so vrata preozka, jih optično razširimo tako, da namestimo dve ozki ogledali vzdolž obeh strani vrat. Velikost vrat znotraj hiše je pomembna. Mora biti v skladu z velikostjo prostorov. To pa ne pomeni, da so lahko vsaka vrata v hiši v drugih dimenzijah. Premajhna vrata lahko primerjamo s premajhnimi usti. Ne morejo sprejeti zadostno količino qi in so zaradi tega izgledi stanovalcev za zdravje, blaginjo in srečo zmanjšani. Seveda pa nobena vrata v hiši ne smejo biti večja od vhodnih vrat v hišo.

Če so vrata prenizka, namestimo ogledalo nad vrati.

Če so vrata nasproti drugih vrat, vendar se ne prekrivajo v celoti, pritrdimo ogledalo ob strani enih in po potrebi tudi drugih vrat, da se vrata v celoti prekrivajo. Tako postavljena vrata so namreč lahko moteča.

Če so sanitarije na sredi hiše, pritrdimo veliko ogledalo na zunanjo stran vrat v sanitarije. Na ta način optično potisnemo kopalnico na drug konec hiše. Ta lega sanitarij je najslabša, ker center hiše simbolizira center univerzuma. Taka lega sanitarij pomeni veliko nesrečo za stanovalce.

Če se nahaja spalnica nasproti sanitarij, taka lega slabo vpliva na zdravje, posebno kar se tiče prebave. Problem lahko rešimo tudi na ta način, da pritrdimo veliko ogledalo na zunanjo stran vrat v sanitarije.

Če ima stopnišče nizek strop, izboljšamo pretok qi tako, da na strop pritrdimo ogledalo.

Če se stopnišče konča tesno pred steno, lahko damo na steno ogledalo, da simbolično ustvarimo večjo globino.

Če opazuješ sebe v ogledalu, si lahko naravnaš klobuk ali obleko. Če je tvoje ogledalo človek, potem lahko ugotoviš svoje dobre in slabe lastnosti.

Regina S. Rant

VEČ VSEBIN: