Ves čas razmišljate o čiščenju in pospravljanju navlake? Ta nezadržna potreba po uničevanju prahu postane še posebej izrazita, ko se bliža porod. A lepo počasi! Pretvarjajte se, da ste pozabili na nagon po gnezdenju ter potrebo po čiščenju in urejanju.


Nosečnica

Kar nekaj hišnih opravil ni varnih za nosečnice. Izognite se njim in zapletom, ki zaradi njih sledijo. »Izgovarjate« se na nosečnost in naj delo namesto vas opravi nekdo drug. Če ne drugače, pa koga najemite!

Čiščenje kopalnice

Pri tem namreč uporabljamo veliko kemikalij. Nosečnice pa strupenih kemikalij ne smejo vdihovati. Vaše osnovno pravilo bi morali biti: Če ima nekaj oster vonj, se temu izognite! Če jo že morate sami čistiti, si sami naredite čistila z limoninim sokom, belim kisom in sodo bikarbono. Prav tako za osvežitev kopalnice ne uporabljajte eteričnih olj!

Sesanje in pomivanje tal

Zaradi enega in drugega imate lahko peklenske bolečine v križu, išias. Dejavnosti, pri katerih se nagibamo naprej, stopnjujejo bolečino v spodnjem delu hrbta.


Pranje in sortiranje perila

Zgodnji popadki ali visok krvni pritisk so lahko rezultat pranja perila. Nikar ne pobirajte perila po tleh in ne nosite košare z njim. Bolečina v hrbtu ni vredna tega!

Čiščenje mačjega stranišča

Tako kot ostre kemikalije vas mačji kakci v mačjem stranišču med nosečnostjo lahko spravijo v težave. Vnetja, ki se prenašajo skozi mačje iztrebke, lahko vplivajo na otroka. Če ne najdete nikogar, ki bi počistil stranišče namesto vas, nosite rokavice in masko. Potem si temeljito umijte roke.

Dvigovanje česarkoli težkega

Koliko sploh smete dvigniti, naj vam pove vaš zdravnik. Ko vaš trebuh raste, dodatno obremenjuje hrbet. Nošenje česa težkega to samo še poslabša. Ko karkoli dvignete, to vedno storite s pokrčenimi koleni in se ne nagibajte naprej.

Čiščenje lestencev in zaves

Pri nosečih ženskah se spremeni središče gravitacije. Zato ste bolj nagnjeni k nevarnim padcem, še posebej, če splezate kam visoko. Nikoli ne plezajte po lestvi, da bi očistili lestenec ali viseče zavese.


Preberite tudi: Kdaj telovadba med nosečnostjo ni najboljša ideja?

VEČ VSEBIN: