Nesreča žal nikoli ne počiva, zato je dobro, da začnemo otroke že zgodaj seznanjati z osnovami prve pomoči. Tako otroci ob morebitni krizni situaciji vedo, kako ukrepati, da zaščitijo sebe, znanje pa jim bo koristilo tudi pri tem, da pomagajo drugim.


Nasvete je smiselno prilagoditi otrokovi starosti in navodila postopoma nadgrajevati. Kot pomoč vam ponujamo nekaj osnovnih smernic glede znanja, ki ga je smiselno čim prej predati otrokom.

Otroci in prva pomoč

Brez panike ob pogledu na kri

Predvsem mlajši otroci kri pogosto enačijo s katastrofo. Ob pogledu na kri lahko tako dobijo občutek, da se bo zgodilo nekaj zelo hudega oziroma da bodo morda celo umrli, čemur seveda sledi panika. Tako je pomembno, da otroka naučite, kako ravnati v primeru krvavitve. Če si na primer obtolčejo koleno, naj s kože sperejo morebitne ostanke umazanije, peska in trave, nato pa prekrijejo območje z gazo oziroma z večjim obližem.

Še posebej v primeru resnejših krvavitev pa je pomembno, da otrok ve, kako krvavitev zaustaviti. Otroka naučite, kako povečati pritisk in s tem poskušati ustaviti izgubo krvi, dokler ni mogoče priklicati odrasle osebe. Če bo imel otrok ustrezno znanje, ga v kriznih situacijah ne bo zajela panika, kar bi stanje še poslabšalo, ampak obstaja precej večja verjetnost, da bo ravnal čim bolj umirjeno in sledil navodilom, ki jih je dobil od vas.


Opekline

Otroku razložite, da obstajajo različne stopnje opeklin. Pri razlagi si lahko pomagate tudi s fotografijami, ki jih najdete na spletu ali v knjigah. Če bo otrok znal oceniti, za kako resno opeklino gre, bo lažje ocenil tudi, kako ukrepati. Tudi če boste odsotni, vam bo lahko po telefonu natančneje opisal opeklino, kar bo pomagalo tudi vam. Otroku pokažite, kako se pravilno oskrbi morebitno opeklino.

Zvini in zlomi

Med osnove prve pomoči, s katerimi je otroke smiselno seznaniti čim prej, sodi tudi ustrezno ravnanje, če pride do zvina ali zloma. Otrokom, ki so dovolj stari, lahko pokažete tudi, kako naj bi se ud imobiliziralo. To jim bo koristilo predvsem v primeru, če pride do zvina ali zloma pri njegovih vrstnikih in v bližini ni odrasle osebe.

Uporaba ledu

Led je uporaben pri številnih poškodbah, zato je koristno, če otrok ve, kako si pomagati z ledom za ublažitev bolečine ali otekanja. Uporaba ledu je še posebej praktična, če otroka piči čebela ali pride do zloma/zvina. Običajno je led zelo enostavno dostopen in enostaven za uporabo, zato je v mnogih situacijah ena prvih izbir po poškodbi. Otroku povejte, da leda ne sme pritiskati neposredno na kožo dlje časa, ampak ga mora pred tem oviti (na primer v kuhinjsko krpo), s čimer se prepreči poškodba kože oziroma podhladitev.

Klicanje reševalcev

Pogovor o tem, kdaj in kako klicati reševalce, je sicer za marsikaterega starša neprijeten, vendar je nujno, da se čim prej lotite te teme. Otrok mora namreč vedeti, v katerih situacijah mora nemudoma poklicati pomoč oziroma reševalce. Vključite tako primere, ko je poškodovan sam, kot potencialne situacije, v katerih je v težavah (odrasla) oseba poleg. Otrok mora poznati številke nujne pomoči, prav tako pa mu razložite, katere informacije mora posredovati reševalcem in da je tudi v takšnih situacijah zelo pomembno, da ostane čim bolj miren.


Kupite mu lahko tudi lastni paket prve pomoči, saj bo imel tako občutek pomembnosti, posledično pa se bo znanje močneje vtisnilo v otrokov spomin. Čeprav so nesreče nekaj, o čemer noče nihče premišljevati, pa boste po pogovoru z otrokom precej bolj brezskrbni, zato je smiselno, da s tem ne odlašate predolgo.

VEČ VSEBIN: