Ošpice so nalezljiva virusna okužba oziroma bolezen. Virus ošpic morbilivirusov, ki povzroča bolezen, se prenaša kapljično. Okužena oseba lahko na primer kihne ali zakašlja, kar odpre pot za prenos virusa, ki lahko na različnih površinah preživi tudi več ur. Zelo nevarno je lahko na primer pitje iz kozarca, iz katerega je pila okužena oseba, ali deljenje pribora.


Ošpice

Od nedostopnosti cepiv do zavračanja cepljenja

Žal veljajo ošpice še vedno za glavni vzrok smrti otrok, mlajših od 5 let. Ošpice predstavljajo veliko težavo predvsem v tistih predelih sveta, kjer zaradi revščine ljudje nimajo dostopa do cepiv. Obenem pa se v zadnjem obdobju povečuje tudi nevarnost za epidemijo ošpic v Evropi, saj v mnogih državah pada odstotek cepljenih otrok. To je predvsem posledica strahu pred stranskimi učinki, ki jih imajo lahko cepiva.

Simptomi ošpic: Bolezen prepoznamo predvsem po izpuščajih

V primeru pojavitve simptomov ošpic je nujen takojšen obisk zdravnika. Včasih se lahko simptomi pojavijo celo do 14 dni od izpostavitve virusu. Znaki, na katere morate biti še posebej pozorni, so kašelj, vročina, rdeče oči, občutljivost na svetlobo, bolečine v mišicah, izcedek iz nosu, boleče grlo, visoka telesna temperatura, bele pikice v ustni votlini in seveda izpuščaji na koži, ki so najbolj značilen simptom ošpic. V mislih imamo rdeče, srbeče in običajno rahlo izbočene izpuščaje, ki se večinoma najprej pojavijo na glavi, nato pa se počasi razširijo še na druge dele telesa. Diagnozo je sicer mogoče potrditi ali ovreči tudi s krvnimi testi.

Ošpice lahko vodijo do resnih komplikacij

Cepljenje proti ošpicam je zelo pomembno, saj lahko pride v primeru pojavitve te bolezni do posledic, ki ogrožajo otrokovo življenje. V mislih imamo zaplete, kot so pljučnica ali celo vnetje možganov, znano kot encefalitis. Med druge možne posledice ošpic sodijo vnetje ušes, bronhitis, spontani splav pri nosečnicah ali prezgodnji porod, diareja in celo izguba vida. Največje tveganje predstavljajo ošpice pri tistih posameznikih, tako otrocih kot odraslih, z oslabljenim imunskim sistemom. Še posebej ogroženi so tako dojenčki.


Ošpic sicer ne morete dobiti večkrat v življenju. Ko enkrat prebolite bolezen, vas virus ne ogroža več. V Sloveniji se sicer otroke običajno cepi v 2. letu življenja, za optimalno učinkovitost pa se uporabljata dva odmerka cepiva.

VEČ VSEBIN: