Če razumete, kako delujejo alergije, lahko prepoznate njihove zgodnje znake. Pomembno je tudi, da veste, kaj storiti, če vaš otrok doživi alergijsko reakcijo.


Strokovnjaki ocenjujejo, da alergije na hrano doletijo 4 do 8 odstotkov otrok – in številka narašča. Iz študije iz leta 2013, ki so jo opravili na ameriškem Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), je razvidno, da je razširjenost (prevalenca) alergij na hrano pri otrocih, mlajših od 18 let, narasla s 3,4 % med letoma 1997 in 1999 na 5,1 % med letoma 2009 in 2011.

Alergije in otroci

Kako delujejo alergije?

Ko v telo vstopi hrana, se začnejo sproščati protitelesa, ki prepoznajo hrano kot tujek. Ko otrok naslednjič zaužije enako hrano, protitelesa obvestijo imunski sistem, naj začne izločati histamin, ki »napade« tujek. Pretirano izločanje histamina, ki je značilno za alergije, povzroči alergijske simptome, ki so lahko blažji ali resnejši. Običajno se pojavijo od nekaj minut do dve uri po zaužitju določene hrane.

Otrok se lahko pritožuje, da ga ščemi, peče ali srbi v ustih ali na jeziku. Lahko reče, da ima čuden občutek v ustih. Med možne simptome spadajo še srbenje ušes, koprivnica na koži in težave z dihanjem. Pozor! Če je alergijska reakcija resna, je lahko tudi smrtno nevarna. V nekaterih primerih alergija na hrano postane kronična in se kaže kot ekcem, diareja ali bruhanje.


Ni nujno, da otrok doživi alergijsko reakcijo, ko prvič poskusi neko hrano. Alergijski simptomi se lahko prvič pojavijo tudi po kasnejšem zaužitju hrane.

Beljakovinska intoleranca

To je posebna vrsta alergije, ki večinoma prizadene dojenčke. Njeni simptomi so močno bruhanje, diareja in dehidracija. Ni pogosta, vendar je lahko zelo resna. Hudi simptomi beljakovinske intolerance se običajno pojavijo dve do tri ure po tem, ko otrok zaužije beljakovine.

V prvih mesecih življenja jo najpogosteje sprožajo kravje in sojino mleko v prahu ter beljakovine v materinem mleku. Ko otrok začne jesti trdno hrano, sta riž in oves najpogostejša krivca za to alergijsko reakcijo. Sicer pa je beljakovinsko intoleranco težko diagnosticirati in jo večina otrok preraste v zgodnjem otroštvu.

Hrana, ki povzroča alergije

Otrok je lahko alergičen na katero koli hrano, vendar obstaja osem tipov živil, ki so odgovorni za kar 90 % alergij na hrano: jajca, mleko, arašidi, pšenica, soja, drevesni oreščki (orehi, brazilski oreščki, indijski oreščki), ribe (tuna, losos, polenovka) in lupinarji (jastog, kozice, raki).


Kaj storiti, če ima otrok alergijsko reakcijo?

Če ima otrok težave z dihanjem, otečen obraz ali ustnice, takoj po jedi močno bruha ali dobi drisko, nemudoma pokličite nujno medicinsko pomoč (112). Otrokova dihalna pot se lahko zapre že po nekaj minutah, zato ga ne vozite k zdravniku in ne kličite zdravnika za nasvet. Otroka lahko reši samo čimprejšnji prihod reševalcev, zato ne odlašajte s klicem na interventno številko.

Če ima otrok simptome v dveh urah po zaužitju hrane, se pogovorite z njegovim zdravnikom. Ta bo otroka verjetno napotil na alergološki test. Alergolog bo ugotovil, ali so simptomi del imunske reakcije (kar kaže na alergijo) ali otrok ne more prebaviti določene hrane (kar kaže na intoleranco na hrano).

Zdravnik vam bo dal natančna navodila, kaj storiti v primeru, da se alergijska reakcija ponovi.


So alergije dedne?

Otrok lahko podeduje nagnjenost k alergijam in ne nujno specifične alergije. Če imate vi npr. alergijo na mačjo dlako, hrano ali kaj drugega, ima vaš otrok 50-odstotno verjetnost, da zboli za kakšno obliko alergije – ni pa nujno, da za enako, kot jo imate vi. Ko imata oba starša alergijo, se ta verjetnost poveča na 75 %.

Alergija na hrano se lahko pojavi pri kateri koli starosti. Otrok z alergijo na hrano ima 2–4-večjo možnost, da pri njem nastanejo še druge alergije in sorodne bolezni, kot sta dermatitis ali astma – v primerjavi z otroki, ki nimajo alergij.

Veliko alergij sčasoma izgine. Veliko otrok v času otroštva preraste alergije na mleko, jajca, sojo in pšenico. Medtem pa je za alergije na arašide, drevesne oreščke, ribe in lupinarje bolj verjetno, da bodo prisotne celo življenje.

VEČ VSEBIN: