Izvedli smo kratko in zelo neuradno raziskavo o tem, kako so malčki in otroci vključeni v hišna opravila, predvsem pa je pomembno, da je to za njih igra. To seveda pomeni, da smo vprašali starše na igrišču in poklicali tiste starše, ki so v našem telefonskem imeniku. Mnenja so deljena. Medtem ko se nekaterim staršem zdi, da v zgodnje otroštvo takšne zadolžitve še ne sodijo, spet drugi zagovarjajo, da ni nikoli prezgodaj, le na pravi način in z realističnimi pričakovanji se je treba lotiti.


otroci in igra

Če se tudi sami nagibate k temu, da bi svojega malčka vključili v gospodinjstvo, smo pripravili nekaj izkušenj staršev, ki to že izvajajo.

Bistvo je v vključenosti

Saj ne gre za to, da razbremenite sebe. Daleč od tega, saj bi gotovo prej zaključili delo sami, kot pa ga bo dvoletnik. A čas skupaj lahko pomeni tudi podajanje ščipalk ali pa priprava hrane.

Igrivo do znanja

Pri zlaganju perila malčki mimogrede osvojijo koncepte parov, enakosti in različnosti, razlike v velikosti, barve in vzorce. Najlažje pa gre, če učenje obrnete v igro. Tako bo več smeha in boljši rezultati, čas bo pa tudi vam minil hitreje.


V dvoje je lepše

Otroci uživajo v sodelovanju. Preizkusite! Naslednjič, ko malček ne bo želel pospraviti igrač, mu ponudite pomoč. Saj ni važno če kdaj pa kdaj vi poberete več kock kot vaš otrok. Ali pa če se iz pospravljanja razvije igra, kako čim več žogic spraviti v škatlo v prvem metu.

Pozornost hitro uide

Dvoletniki seveda nimajo enako dolgega razpona pozornosti kot petletniki in deset minut je lahko že velik uspeh. Prav tako tudi ne bo nujno vedno želel pospravljati v urniku, ki ste ga določili. Počasi se daleč pride in po navadi boste na vsakih nekaj korakov naprej naredili tudi kakšnega nazaj.

Starosti primerna opravila

Pri dveh ali treh letih starosti lahko otroci že sodelujejo pri pospravljanju igrač, pospravljanju postelje, zlaganju perila v stroj ali v sušilnik, podajanju ščipalk pri obešanju perila, zlaganju pribora v predal, zalivanju vrta in brisanju madežev.  V vsakem primeru pa potrebujejo pomoč, še bolj pa tudi sodelovanje z njimi.

Ko otrok raste in je njegovo sodelovanje pri hišnih opravilih že bolj utečeno, pa se bodo kar sama od sebe kazala nova področja za skupno odkrivanje, učenje in zabavo. Pri pripravi pogrinjkov se lahko skupaj naučite oblikovati papirnate serviete, skupaj odkrivate nove recepte za kuho in peko ter pospravljate vsebino nakupovalnih vrečk.


Glede na to, da je doma in v njegovi okolici vedno veliko za postoriti, so možnosti za učenje in zabavo neomejene. Ker sami najbolje poznate svoje otroke, boste vsekakor znali najti prava opravila in jim jih pomagali osvojiti na način in času, ki ustreza otroku in vam.

 

VEČ VSEBIN: