Vsak otrok ima rad otroške igrače in igro, to je dejstvo. Psihologi se glede vzrokov za spontano željo po igri pri otrocih še niso zedinili – nekateri menijo, da se otrok igra, ker ima pač presežek energije, spet drugi, da gre za izražanje nezavednih nagibov ali pa da gre za način sproščanja čustvene napetosti.otroške igrače


Otroške igrače naj bodo tudi uporabne

Pa naj bodo razlogi za igro takšni ali drugačni, igra sama je za otroka izjemno pomembna, saj mu pomaga pri razvoju telesnih in umskih sposobnosti, izkušnje iz iger pa mu kasneje pomagajo v vsakdanjem življenju. Otrok naj bi imel podzavestno potrebo po ustvarjanju in skozi poskusno igro to potrebo tudi zadovoljuje, pri družabnih igrah pa otrok poteši potrebo po bližini drugih ljudi in se hkrati čustveno izživlja.

Igrače in otrokov razvoj

Zelo pomembno za otrokov razvoj je predšolsko obdobje, saj se takrat možgani najhitreje razvijajo, otrok pa se hitro uči in si veliko zapomni. V tem času je dobro, da otrok skozi samostojno igro ali pa igro s starši in sovrstniki pridobi čim več izkušenj in znanj (na gibalnem, spoznavnem in čustvenem področju), saj mu to kasneje zelo koristi.

Dojenček do tretjega meseca starosti za igračo uporablja kar svoje roke, prstke in noge, šele kasneje pa začne opazovati tudi stvari okoli sebe. Nekako do 15 meseca starosti se razvije zaznavno-gibalna igra: otrok se predmetov dotika, jih preizkuša, grize in jih meče naokoli. Ko je malo starejši, pa postaja bolj pomembna domišljijska igra, ki pospešuje čustveni in socialni razvoj. Otroku preprečiti igro pomeni zavirati ga pri razvoju na več področjih. Za otroka je koristno, da ima raznolike igrače, torej take, ki spodbujajo razvoj socialnih spretnosti, in tudi takšne, ki krepijo prostorsko orientacijo, spodbujajo domišljijo, motorične sposobnosti, govorne in ostale veščine.


Otroške igrače

Igrača naj ostane igrača!

Igrača je za otroka nadomestek predmetov iz realnega življenja, v katerem on sam pač še ne more biti v celoti udeležen. Starši imajo nalogo, da mu priskrbijo kvalitetne otroške igrače, s katerimi mu zagotovijo varno, zabavno in poučno igro. Dobro si je zapomniti, da ni pomembno ali so igračke za fantke ali za punčke, če se otrok pri igri dobro počuti in uživa, potem res ni pomembno kateremu spolu je igrača namenjena.

Otrok še ne zna dobro ločevati med dobrim in slabim, igrače pa so mu tudi zgled, zato je odgovornost staršev, da izberejo igrače, spodbujajo prave vrednote. Dobro se je izogibati nasilnim igram ali pa temu, da bi otrokom vedno ponujati le igrače, ki predstavljajo ideale, ki jih bodo v kasnejšem življenju težko dosegli (na primer mišičasti vojaki in vitke punčke).

Igrače in starost otroka

Otroške igrače morajo biti vedno primerne njegovi starosti oziroma sposobnostim, predstavljati pa mu morajo izziv in mu pomagati pri pridobivanju samozavesti, delovnih navad in spretnosti. Vendar nikar ne silite otroka, naj se igra z določeno igračo, češ to je dobro zanj, star je dovolj in sedaj jo mora začeti uporabljati. Če otroka silite v nekaj, to vsekakor ni več igra, torej bodo tudi rezultati temu primerni.

Vsekakor je dobro, da se v otrokovo igro vključujejo tudi starši, mu pomagajo in ga vodijo, ter ga ob uspehu tudi pohvalijo. Vendar mati in oče ne smeta pozabiti, da prevelik poseg v igro otroku odvzame njegove lastne izkušnje, ki so tako dragocene.


Igra naj bo varna

Da bo otroška igra res varna, si morajo starši vzeti dovolj časa pri nakupovanju igračk. Pozorni morajo biti na oznake o starostni omejitvi, na varnostna opozorila in informacije o delovanju igrače, vse to mora biti navedeno na embalaži v slovenskem jeziku. Če teh informacij ni moč najti, je to lahko že prvi sum o neustreznosti otroške igrače. Neprimerna oblika ali velikost igrače je za otroka lahko celo usodna, zato morajo biti starši zelo pozorni, poleg tega pa naj vsem oznakam navkljub, ustreznost igrače presodijo sami, ter kasneje otroka pri igri z novo pridobitvijo nekaj časa opazujejo in se tako res prepričajo, da je igrača primerna. Če odkrijete igračo, ki ni varna, obvestite zdravstveno inšpekcijo, seznam igrač, ki so bile umaknjene s trga zaradi neustreznosti, pa lahko najdete na spletu.

Brez igrač si otroka ne moremo predstavljati, uporaba kock, punčk, žog in plišastih medvedov pa je za razvoj naših najmlajši bolj pomembna, kot je videti na prvi pogled. Zato jim je treba igro omogočiti, pa naj bo varna, da bo tudi učinkovita.

VEČ VSEBIN: