Začenja se sezona gripe in prehladov, zato se je treba še posebej potruditi, da pred njimi zaščitite vašega otroka. Poskrbite, da bo otrokovo telo dovolj zdravo, da se bo lahko pred neželenimi bakterijami in virusi branil sam. Načeloma velja za otroke podobno kot za odrasle, še posebej kar se tiče zdrave in uravnotežene prehrane (vitamin A, C, E, kalcij, železo, cink …), uživanja zadostne količine tekočine, veliko gibanja ter ustreznih uric spanja in počitka.


Otroški pregled

Za naše sončke poskrbimo še tako, da jih v hladnejših dneh zaščitimo pred mrazom s primernimi oblačili, v katerih se ne bodo preveč potili ter s katerimi zlahka uravnavamo telesno temperaturo. Bolje, da otroke oblečemo v bombažna ali volnena oblačila, in sicer po plasteh, da jih lahko hitro in enostavno slečemo ali oblečemo.

Antibiotiki so sicer na voljo za zdravljenje otroka, čeprav se starši vse pogosteje odločajo za naravno pot, s katero okrepijo organizem, da se lahko brani pred nevarnimi vsiljivci. Vitamine v šumečih tabletkah, v katerih so umetne arome, barvila in sladila, zamenjajte z izdelkom vitamina C iz acerole ali pa vašemu nadebudnežu ponudite meso limone, ne samo iz nje iztisnjene kapljice. Vročino lahko izbijete s sokom rdeče pese ali kokosovo vodo, vneto grlo preženete z islandskim lišajem, ameriškim slamnikom, cimetom in medom, probiotiki pomagajo pri preprečevanju driske, zaprtju in kandidi, veliko vitaminov in mineralov vsebuje zelena zelenjava, če pa že posežete po prehranskih dopolnilih, izberite naravna superživila, kot so na primer klamatske alge, aloe vera, ječmenova trava …

Otroška prehrana

V dobi prehladov naj otroci ne uživajo kravjega mleka, ki pospešuje proizvodnjo sluzi v telesu. Enako velja za belo moko in beli sladkor, ki zakisata telo in škodujeta naravni odpornosti. Nekateri po izkušnjah sodeč svetujejo uporabo kolostrumoma iz ekološke pridelave, naravno spodbudo imunskemu sistemu.


Cepiva in cepivo proti gripi so narejena tako, da otroka zaščitijo pred specifičnimi bacili in virusi, ki so v okolici, in nekateri med njimi so potencialno zelo nevarni. Toda cepiva so prav tako potencialna grožnja zdravju, zato se nekateri starši ne odločajo zanj in izberejo alternativno možnost, s katero zaščitijo svojega malčka pred boleznimi in tudi pred morebitnimi reakcijami na cepivo. Če je vaš najmlajši član družine še dojenček in še doji, potem mu zelo koristi materino mleko, saj je bogato s hranili in celicami, ki uničujejo škodljive viruse in bacile.

Otroštvo

K boljšemu zdravju vašega otroka boste pripomogli še z izogibanjem škodljivim kemikalijam, zato preglejte gospodinjske izdelke, igrače, skratka vse, kar bi lahko predstavljalo tveganje za njegovo zdravje. Prav je, da se kot starši o spodbujanju imunskega poučite, da se boste znali z njim soočati in mu pomagati bolje opravljati svojo nalogo. Spodbujajte otroka, da jé več rib, pripravljajte mu sveže stisnjen pomarančni ali zelenjavni sok, specite mu zdrave piškote iz polnozrnate moke, medu, svežega sadja, sezamovih semen …, pri jedeh uporabljajte veliko česna, ki je naravni antibiotik in še posebej dobro učinkuje kadar ga pojemo svežega in surovega. Predvsem je pravi korak narejen s tem, da ne tečete ob vsaki mali težavi k pediatru, da vam napiše recept za antibiotik. Poskusite sodelovati z naravo in izkoristite njen dar, s katerimzdravi.

VEČ VSEBIN: