Otroci, ki radi gledajo televizijo, so v mladosti slabega zdravja. Kako otroci »požirajo« televizijo, vpliva na to, kako jedo v najstniških letih, pravi nova raziskava Montrealske univerze. Če otroci pri dveh letih gledajo preveč televizije, se to v najstniških letih odraža ne le pri slabih prehranjevalnih navadah, ampak tudi s slabimi ocenami v šoli.


Otrok in tv

Raziskovalci so spremljali skoraj 2000 deklic in dečkov iz Quebeca, ki so se rodili med spomladjo leta 1997 in 1998. Pri dveh letih so starši poročali o tem, koliko na dan gledajo televizijo. Pri 13-tih so o tem, pa tudi o tem, kakšne so njihove prehranjevalne navade, poročali otroci sami.

Otroci in gledanje televizije

»Gledanje televizije je mentalno in telesno nezahtevno vedenje, ker za to ne potrebujemo napora,« pravi soavtorica študije Isabelle Simonato. »Predvidevali smo, da otroke, ki gledalo preveč televizije, to spodbuja k temu, da se manj gibajo. In če se že v rosnih letih naučijo, da imajo raje prostočasne aktivnost, ki ne zahtevajo truda, o drugačnih aktivnostih, ki jim jih ponuja šola, niti ne bodo razmišljali.«

Vsaka dodatna ura gledanja televizije na dan pri otroku napoveduje slabe prehranjevalne v naslednjih letih. Poveča se za 8 % pri 13-tih za vsako dodatno uro pri dveh letih.


Vpliva tudi na prehrano

Povedano na kratko, več ko so gledali, slabše so jedli. Najstniki, ki so bili že zgodaj prilepljeni pred televizorje, so pojedli več pomfrita, mesnih prigrizkov, belega kruha, popili več sladkih in gaziranih pijač, športnih, energijskih  napitkov, slanih ali sladkih prigrizkov in sladic – v primerjavi z otroki, ki niso veliko gledali televizije.

Vsaka dodatna ura gledanja televizije je napovedala tudi večji indeks telesne mase, manj truda v prvem letniku srednje šole in manj pogosto uživanje zajtrka med šolskimi dnevi.

Kaj priporočajo strokovnjaki?

Ameriška psihiatrična akademija priporoča, da otroci med drugim in petim letom starosti gledajo manj kot uro oddaj visoke kakovosti

Kanadski raziskovalci so svoje rezultate primerjali s temi smernicami in dejansko odkrili, da so otroci, ki so pri dveh letih televizijo gledali manj kot eno uro v primerjavi s tistimi, ki so gledali televizijo od ene do štiri ure na dan, pri 13-tih imeli bolj zdrave prehranjevalne navade in nižji indeks telesne mase.


»Ta študija je pokazala, da se hedonistične življenjske navade začnejo že v otroštvu in zdi se, da trajajo vse življenje,« je povedala Linda Pagani, soavtorica študije, objavljene v reviji Preventive Medicine.

VEČ VSEBIN: