Ali veste, koliko časa vaš otrok preživi na internetu? Številne raziskave kažejo, kako zelo starši podcenjujejo, koliko časa njihovi otroci dejansko preživijo na svetovnem spletu. Ameriški otroci naj bi na spletu prebili več kot 20 ur mesečno. Poleg tega 41 odstotkov ameriških najstnikov pravi, da njihovi starši sploh nimajo predstave o tem, katere vsebine iščejo po svetovnem spletu. Mladostniki naj bi se najpogosteje vključevali v različne spletne klepetalnice, obiskovali naj bi socialna omrežja ter igrali igrice.


Če socialna omrežja uporabljamo z razmislekom, lahko ta predstavljajo odličen prostor, kjer se lahko otroci in mladostniki družijo s svojimi vrstniki. Vendar pa so vse te strani lahko zelo varljive – posameznik lahko namreč hitro dobi občutek varnosti in tako nepremišljeno deli osebne informacije in zgodbe s popolnimi tujci. Žal se tudi odrasli vseh teh pasti sploh ne zavedamo in močno podcenjujemo nevarnosti, ki na naše otroke prežijo na spletu.

Če nam je všeč ali ne, je svetovni splet sestavni del našega življenja. Naši otroci bodo praktično zrasli z računalniško miško v roki. Naša dolžnost pa je, da jih naučimo, kako splet uporabljati varno in s premislekom.

Otrok in internet

Otroku bodite za zgled

Otroci so kot spužve in dobesedno srkajo čisto vse informacije iz okolja. Zato je zelo pomembno, da imajo tudi starši zdrav odnos do tehnologije. Če že sami ne morete pojesti večerje, ne da bi vmes ves čas pogledovali na svoj pametni telefon, potem česa drugega niti ne smete pričakovati od svojega otroka. S takim početjem mu namreč sporočate, da je to nekaj popolnoma normalnega in sprejemljivega.


Otroku pomagajte ohraniti pravo perspektivo

Internet lahko posameznika hitro zasvoji. Tako mladostniki želijo ves čas vedeti, koliko všečkov je dobila njegova objava na facebooku ali koliko prijateljev želi klepetati z njim. Zelo pomembno je, da starši otroku pojasnijo, da je uporaba interneta za navezovanje in vzdrževanje osebnih stikov popolnoma v redu, da pa vseeno ne more odtehtati osebnega stika.

Različni elektronski pripomočki naj imajo svoje mesto

Starši, določite prostor, kjer lahko otroci uporabljajo vse elektronske naprave. Računalnik naj bo na primer v dnevni sobi, saj boste tako lažje spremljali otrokovo aktivnost na spletu. Tako mu boste v primeru morebitnih težav tudi na voljo za pomoč. Vsekakor pa računalnik nima kaj iskati v otroški sobi.

Uporaba interneta naj ne bo temeljna pravica

Otrok naj internet dojema kot nek bonus in ne kot nekaj, kar mu pripada. Prav je, da starši jasno določijo, kdaj lahko njihov otrok lahko brska po spletu. Dodaten čas si lahko morda »prisluži«, če postori določena hišna opravila.

Poskusite se postaviti v otrokovo kožo

Obiščite spletne strani, na katerih se mladi najpogosteje zadržujejo, in se poskusite postaviti v njihovo kožo. Prav tako je zelo pomembno, da tudi sami ves čas obnavljate in dopolnjujete svoje znanje, saj se lahko sicer hitro zgodi, da ne boste več zmogli slediti vsemu, kar vaš otrok ali mladostnik počne na spletu.


Jasno postavite pravila

Zelo pomembno je, da otroku jasno poveste, kakšna so pravila vedenja na internetu:

  • Otrok naj vam takoj pove, če bo med brskanjem po spletu naletel na neprimerno vsebino oziroma vsebino, ob kateri bi mu bilo neprijetno.
  • Otroku povejte, naj se za srečanje nikoli ne dogovarja z neznanci s spleta.
  • Povejte mu, naj ne objavlja svojih fotografij oziroma daje drugih osebnih podatkov.
  • Otrok naj na računalnik nikoli ne namešča nepreverjene programske opreme.
  • Otrok naj ne odgovarja na žaljiva in/ali nesramna sporočila.
  • Otrok naj različnih gesel ne zaupa nikomur drugemu razen vam.
  • Zelo pomembno je, da o varni in odgovorni uporabi interneta doma govorite odprto in odkrito. Tako bo otrok vedel, da vam lahko zaupa in da mu ni treba ničesar skrivati pred vami.

VEČ VSEBIN: