Zobna higiena pri otrocih je izjemno pomembna. Če boste kot starši preveč popustljivi, bo imel vaš otrok vse življenje težave. Z učenjem dobrih navad morate zato začeti že zelo zgodaj, saj bo tako skrb za ustrezno zobno higieno za otroka nekaj samoumevnega in skorajda rutinskega.


Rutina, katere del naj bodo vsi člani družine

Otroci in zobna higiena

Ustrezna zobna higiena močno zmanjša nevarnost za zobno gnilobo ter druge bolezni zob in dlesni. Pomembno je, da je skrb za zobno higieno nekaj, pri čemer sodeluje vsa družina. Naredite urnik ščetkanja in nitkanja zob ter se ga nato tudi držite. Del zobne higiene oziroma preventive morajo biti tudi redni obiski pri zobozdravniku, tudi če vaš otrok nima posebnih težav. Tako se priporoča pregled pri zobozdravniku najmanj enkrat, še bolje pa dvakrat letno. Dobro je, da se prvič odpravite k zobozdravniku, ko otrok dopolni eno leto starosti. Ko otroku zrastejo prvi zobje, je vsekakor pravi čas za zobozdravstveni pregled.

Otrok se bo tako tudi lažje navadil na obiske pri zobozdravniku in kasneje ne bo doživljal večjih strahov. Primeren čas, da se ščetkanju zob pridruži tudi uporaba zobne nitke, je takrat, ko so otrokovi zobje tesno skupaj. Pred tem nitka načeloma ni potrebna oziroma njena uporaba ni smiselna. Če ima otrok na začetku težave z uporabo nitke, mu lahko kupite tudi posebno držalo za nitko, ki mu bo olajšalo opravilo.

Za zdrave zobe in dlesni pomembna tudi ustrezna hrana in pijača

K skrbi za zdrave zobe in dlesni spada tudi premišljena izbira prigrizkov. Ti naj ne bodo prepogosti, otroku pa ne ponujajte slaščic in škrobnatih živil. Ta lahko namreč povedejo do pretirano kislega okolja v ustih, kar lahko poškoduje zobe. Najbolje je, da prigrizki vsebujejo veliko vlaknin, kar pomeni predvsem sadje in zelenjavo, ko je otrok dovolj star, pa lahko začne uživati tudi oreščke, ki vsebujejo mnoge vitamine in minerale, koristne za zobe. Izogibajte se prigrizkom, ki so »lepljivi« oziroma se hitro prilepijo na zobe.


Seveda pa pazite tudi na to, da otrok ne bo prepogosto pil sadnih sokov in gaziranih pijač. Voda naj bo osnovna pijača, na kar morate otroka prav tako navaditi dovolj zgodaj, sicer bo vedno hlepel po sladkih napitkih. To pa seveda ni problematično le zaradi zob, ampak ima lahko tudi sicer zelo negativen vpliv na otrokovo zdravje.

VEČ VSEBIN: