Pri otrocih je hoja v spanju precej pogost pojav, ki ga večina nato »preraste«. Najpogosteje sicer v spanju hodijo otroci, stari od 4 do 8 let. Običajno pride do tega v roku ure do dveh od takrat, ko zaspijo. Hoja v spanju pa v povprečju traja od 5 do 15 minut. Seveda je to zgolj statistika – konkretna manifestacija hoje v spanju je lahko pri vašem otroku nekoliko drugačna. Kot smo že omenili, je to težava, ki jo večina otrok slej ali prej pusti za sabo. Vendar pa morate seveda v vmesnem obdobju kot starši poskrbeti, da se otrok med hojo v spanju ne bo poškodoval.


Otrok hodi v spanju

Zakaj sploh pride do hoje v spanju pri otrocih?

Obstaja več različnih dejavnikov, ki lahko vplivajo na to, da vaš otrok hodi v spanju. Med drugim je lahko to povezano s pomanjkanjem spanja oziroma neurejenim urnikom spanja (otrok odhaja v posteljo in vstaja ob zelo različnih urah). Pogosto se težave s hojo v spanju pojavljajo tudi v obdobjih, ko so otroci pod hujšim stresom, ali takrat, ko se znajdejo v novem okolju. Dejavniki, ki lahko prispevajo k temu, da otrok hodi v spanju, so sicer lahko še povišana telesna temperatura, jemanje določenih zdravil (na primer antihistaminikov) ali genetska nagnjenost k hoji v spanju. V zelo redkih primerih pa je lahko hoja v spanju tudi simptom določenih zdravstvenih težav, na primer poškodb glave ali spalne apneje – pojava, ko prihaja do motenj dihanja med spanjem.

Lahko zdravnik pomaga?

Starši, ki ugotovijo, da njihov otrok hodi v spanju, pogosto najprej pomislijo na obisk zdravnika. To je vsekakor smiselna poteza, saj je dobro opraviti določene preglede, tako v smislu fizičnega kot psihičnega stanja otroka. Če se izključijo druge zdravstvene težave, ki bi lahko vplivale na hojo v spanju, pa žal zdravnika načeloma ne more narediti kaj dosti, saj ne obstaja pravo »zdravilo«.

Ukrepanje in skrb za varnost

Kaj torej storiti, če naletite na otrok, ki hodi v spanju? Najboljša možnost je, da ga/jo pospremite do postelje. Bodite nežni in tihi. Otroka ne poskušajte zbuditi. Seveda pa je izjemno pomembno tudi, da poskrbite za določene varnostne ukrepe, če vaš otrok spada med tiste, ki hodijo v spanju. Eden takšnih je zagotovo ta, da ste zelo dosledni pri zaklepanju vhodnih vrat (poskrbite, da ključi otroku ne bodo dosegljivi) in zapiranju oken. Morda se vam zdi, da so alarmi dobra ideja le za preprečevanje vlomov, vendar vam lahko priskočijo na pomoč tudi pri zagotavljanju varnosti, če vaš otrok hodi v spanju. Tako boste namreč hitro obveščeni, če bi se dogajalo kar koli nenavadnega. Poskrbite tudi, da ostri in lomljivi predmeti ne bodo prosto razstavljeni po stanovanju. Seveda pa je odsvetovano tudi, da otrok, ki je nagnjen k temu, da hodi med spanjem, spi na vrhu pograda. Zavarujte tudi stopnišče, če ga imate.


Preprečevanje hoje v spanju

Omenili smo že, da ni pravega zdravila, s katerim bi lahko preprečili hojo v spanju. Vendar pa lahko z določenimi ukrepi vendarle omejite pogostost in intenzivnost težav. Najpomembnejši je zagotovo ta, da začne otrok hoditi v posteljo ob približno istem času. Dejavnosti neposredno pred spanjem naj bodo čim bolj sproščujoče. To seveda pomeni čim manj elektronskih naprav. Poskrbite tudi za prijetno temperaturo v otrokovi spalnici, ki ne sme biti previsoka.

VEČ VSEBIN: