Večina staršev, ki načrtujejo potovanje z letalom v družbi svojih majhnih otrok, vsaj nekaj časa nameni skrbem, kako bo šlo in kaj storiti, da bi preprečili jok, napade besa, preutrujenost in dolgočasje. Nanizali smo nekaj nasvetov in trikov staršev, ki so uspešno prebrodili lete s svojimi malčki.


Dobre priprave so ključne

Pri potovanju z dojenčkom je pomembno vzeti v obzir predvsem hrano in udobje. Če se otrok ne doji, je priporočljivo pripraviti vsaj dve ali tri porcije hrane več, kot načrtujete, da jih boste potrebovali glede na dolžino leta. Ker pri vzletu in spuščanju zaradi spreminjajočega se pritiska lahko otroke bolijo ušesa, je priporočljiva tudi duda, steklenička ali pa seveda dojenje. Tako se stimulira refleks požiranja, ki omili ali povsem prepreči bolečine.

Letalo

Koliko hrane?

Ker so pravila za vnos tekočin na letalo precej stroga, je priporočljivo pred odhodom pri ponudniku letalskih storitev preveriti, kaj dovolijo in česa ne. Večinoma so sprejete izjeme glede otroške hrane in stekleničk, v vsakem primeru pa je dobro biti pripravljen ter poznati pravila, da se lahko nanje sklicujete v primeru zapletov.

Številni starši poročajo, da nimajo težav z varnostno službo in cariniki, se pa lahko zgodi, da zahtevajo, da hrano poizkusijo ter tako dokažejo, da v njej ni nevarnih snovi. Predvsem na načrtovanje potrebne količine hrane vpliva celoten čas potovanja, vključno s prevozom na in iz letališča ter morebitne zamude, zato je bolje vzeti nekoliko več kot manj.


Zabava med letom

Še odraslim je pogosto dolgčas na letalu, zato je seveda povsem upravičeno pričakovati, da bo malčkom še toliko bolj. Ena od mamic, ki je sama s tremi malčki letela iz ZDA v Evropo, je povedala, da je bil njen cilj, da otroci čim več energije pokurijo že na letališču. Tam jih je spodbujala, da se čim več gibljejo in igrajo, se vozijo s tekočimi stopnicami in podobno, pri čemer je varnost seveda na prvem mestu.

Že pred odhodom je priporočljivo pripraviti male nahrbtnike za vsakega malčka posebej, v katerem so njegove najljubše igračke, knjige, barvice in papir. Pri potovanju z nekoliko večjimi otroki zelo pridejo prav tudi različne potovalne družabne igre. Pomembno vlogo lahko odigra tudi sodobna tehnologija – mp3 predvajalniki, tablični računalniki s priljubljenimi igricami in risankami ter prenosni DVD predvajalniki lahko otroke zamotijo za dolge ure. Da pa bi čim manj motili druge potnike, priporočamo še uporabo slušalk – poslušanje ponavljajočih se zvokov v video igricah je namreč lahko zelo nadležno.

Nogavičke in odejice

Na letalih je zaradi klimatskih naprav lahko včasih prav nadležno mrzlo, zato pridejo zelo prav tudi tople nogavičke ter odejice. Večina letalskih družb sicer z veseljem ponudi svoje odeje, čeprav nekateri starši niso najbolj prepričani v njihovo čistočo. A če ima otrok svojo priljubljeno odejico, ki diši ravno prav, potem bo verjetno lažje in rajši zaspal pokrit z njo. Tanjše odeje ali pa velike krpe iz muslina lahko pridejo prav tudi pri dojenju ali pa za pokrivanje dojenčka, če se pišu iz klimatske naprave ne da izogniti.

Se zgodi

Včasih se zgodi, da dojenčki in malčki pač jokajo. Lahko jih bolijo ušesa, so preutrujeni, jim je neudobno ali pa si preprosto želijo zapustiti letalo, ne glede na to kako dolgo let traja. Bolj ko bodo starši v stresu, bolj bodo ta stres čutili tudi otroci in več možnosti je, da bo ta negativno vplival na njihovo počutje in posledično obnašanje.


In prav tako, kot se morajo potniki sprijazniti s tem, da jih lahko od časa do časa stevardese zadenejo s svojim vozičkom ali pa s sosedom, ki ali noče utihniti ali pa mirno spi, naslonjen na njihovo ramo, morajo vzeti v zakup tudi otroke, ki se še ne znajo obvladati v vseh situacijah. Pa srečno pot!

VEČ VSEBIN: