Z močenjem postelje ima težave približno 15 % vseh otrok, starih 5 ali več let. Ne gre za težavo, ki bi terjala zdravniško pozornost, saj navadno izzveni sama od sebe. Otrok se ponoči, ko je njegov mehur poln, ne zbudi, pri nekaterih otrocih je problem v manjši velikosti mehurja. Vsekakor otroku ne dajajte vtisa, da je z njim kaj narobe, zavedajte se, da gre za precej običajen problem, ki bo sčasoma minil. Pri tem lahko otroku tudi malce pomagate.


Otrok in močenje postelje

Omejitev tekočine pred spanjem

Eno uro pred spanjem naj otrok ne pije. Vsekakor mu ne dovoliti piti kole ali vroče čokolade, saj oboje lahko vsebuje kofein. Pri tem bodite pozorni, da vaš otrok čez dan popije dovolj vode, otroci mnogokrat pijejo premalo, starši pa smo tisti, ki moramo biti na to pozorni.

Alergija na mleko

Če ima vaš otrok pred spanjem navado popiti skodelico mleka ali kakava, poskusite to navado za 14 dni prekiniti in bodite pozorni, ali bo tudi v tem času močil posteljo ali ne. Nekateri otroci so alergični na beljakovine v mleku, alergija pa lahko tudi pripomore k nočnemu močenju postelje.

Rutina pred spanjem

Ura pred spanjem naj poteka mirno, strokovnjaki burno igro odsvetujejo, saj razburjenje pred spanjem tudi lahko pripomore k nočnemu močenju postelje. Raje se z otrokom pogovarjajte, preberite mu kakšno dobro knjigo. Tudi na stranišče naj gre tik pred spanjem, saj bo posledično v mehurju manj urina, možnost za močenje postelje pa bo precej manjša.


Nepremočljiva rjuha

Vsekakor se ob ponavljajoči težavi odločite za nakup nepremočljive medicinske rjuhe, ki bo vašo vzmetnico zaščitila, zjutraj pa boste imeli neprimerno manj dela s pospravljanjem.

Posebna budilka

Na tržišču obstajajo tudi električne budilke, ki vsebujejo senzor, občutljiv na povečanje vlage. Ob nenadnem povečanju vlage se budilka sproži, da začne brneti ali zvoniti, otrok pa se zbudi. Sčasoma se bo otrok naučil prepoznavati potrebo po uriniranju tudi med spanjem in začel se bo zbujati sam. Vendar pa nikar ne bodite neučakani, tudi omenjena budilka ne naredi čudeža čez noč. Običajno traja približno 2 meseca, da ob pomoči takšne budilke težava mine.

VEČ VSEBIN: