Seveda je vsak otrok svet zase in se razvija malce po svoje. Tako tudi glede pojava prvih zob ne moremo določiti nekih trdnih mejnikov, ki bi veljali za vse. Nekaterim zobje kukajo na plan že ob samem rojstvu, medtem ko so drugi brez njih vse do prvega rojstnega dne. A malce vas lahko vendarle pripravimo na to, kakšen je vrstni red, in svetujemo, kako ravnati.


Pred rojstvom, pri šestih ali sedmih tednih nosečnosti, se pri zarodku oblikuje tkivo, imenovano dentalna lamina ali zobna letvica, iz katerega se do 20. tedna oblikujejo brsti mlečnih zob in za njimi že nastajajo tudi brsti drugih zob. Do 36. tedna dlesni otrdijo, in čeprav bo prvi zob morda pokukal skoznje šele čez pol leta, so dlesni dovolj trdne, da že lahko malce “ugriznejo”.

Ob rojstvu so zobje že oblikovani, a ostajajo skriti v čeljusti. Le eden na 2000 otrok že ob rojstvu kaže zobek, ki lahko povzroča težave doječim materam.

prvi zobki

Tri do šest mesecev stari dojenčki se lahko slinijo zaradi različnih razlogov, a izraščanje zob je v tej starosti gotovo med pogostejšimi. Navadno najprej na plan pride spodnji srednji zob, ki mu sledita oba zgornja in potem še njuna soseda. Vendar ni nič nenavadnega, če prvih zobkov v tem obdobju še ni, in tudi če se pojavijo v drugačnem vrstnem redu. Pri izraščanju zob v nasprotju s splošnim prepričanjem otrokova temperatura ne zraste, morda le malenkost, in slabo počutje je običajno znak kakšne druge težave.


Šest do osem mesecev je pogosto čas, ko se pojavijo prvi mlečni zobje, skoraj vedno je prvi spodnji sekalec. Verjetno bodo kmalu na dan začeli prihajati tudi drugi, če niso že prej. Nega in higiena zob se začneta takoj, ko prvi pokuka na plan. Uporabite zobno ščetko za dojenčke ali posebni nastavek za na prst.

Pri osmih do 12 mesecev se zobkom pridružita srednja zgornja sekalca. Pri deklicah se zobje običajno pojavijo prej kot pri fantih.

9 do 13 mesecev: otrok je na dobri poti k sijočemu nasmehu. Zgornji sekalci se popolnijo.

10 do 16 mesecev: na vrsti sta še spodnja dva manjkajoča sekalca. To pomeni, da imajo v povprečju malčki zdaj že osem zob. Ne glede na število, jih pridno ščetkajte.


12 do 18 mesecev: zdaj lahko otročka že začnemo navduševati za samostojno čiščenje zob, ki bo postalo pomembna življenjska navada. V tej fazi njegovo delo še dopolnjujemo. Uporabljajmo otroško zobno pasto z manj fluorida, kajti zagotovo je bo šlo nekaj tudi po grlu navzdol.

13 do 19 mesecev: čas je, da se dogajanje premakne še v zadnje dele ust. Prihajajo prvi kočniki, zgornji in spodnji. Ti so večji in njihov prihod je lahko malce boleč, tako za otroka kot tudi za vas, saj je razdražljivost nalezljiva.

16 do 22 mesecev: sledijo špičasti podočniki. Naj vas “ostrina” ne prestraši, da bi opustili redno čiščenje.

18 do 24 mesecev: vaš skoraj dvoletnik bo skušal na vsakem koraku uveljavljati svojo neodvisnost in vsako umivanje zob lahko postane bitka. Poskusite se temu izogniti. Morda je že čas tudi za obisk zobozdravnika. Tudi na redne preglede se bo treba navaditi.


Dve leti: res je že čas za obisk pri zobozdravniku, če ste z njim do sedaj odlašali. Med drugim in tretjim letom bo najverjetneje svoje mesto našlo že vseh 20 mlečnih zob. Vsakdanja rutina njihovega umivanja bo vse pomembnejša, če želite zagotoviti, da se razvije v zdravo življenjsko navado. Ker je to čas osamosvajanja, je prav, da otroku pustite, da si zobe umiva sam in da pri tem uporabi le malenkost zobne paste. Za dosego dobre higiene jih boste morali za njim še vedno počistiti še sami.

25 do 33 mesecev: pojavijo se še zadnji in največji zobje. Tu so zadnji kočniki in dobili smo popolno mlečno zobovje, ki šteje 20 zob. Otrok mora redno obiskovati zobozdravnika. V vmesnem času pa si mora zobe umivati vsaj dvakrat na dan. Poskusite se izogniti prevelikim količinam sladkarij. Poskusite jih čim bolj omejiti na običajne obroke, medtem ko naj bodo vmesni prigrizki raje iz sira in krekerjev, koščka kruha ali sadja.

Štiri leta: ta čas bodo med otrokovimi zobmi nastajale luknje. Vrzeli omogočijo, da pozneje pravilno izrastejo stalni zobje. Hodite z otrokom na redne preglede in ga spodbujajte k rednemu umivanju zob po vsakem obroku. Ne pozabite, tudi sokovi lahko vsebujejo veliko sladkorja, ne le hrana, zato jih otroku raje redčite oziroma ga poskusite navaditi na pitje navadne vode. Čeprav bo morda minilo še leto ali dve, preden bodo prvi mlečni zobje izpadli in jih bodo zamenjali stalni, je dobra skrb za prve prav tako pomembna kot bo pozneje za druge.

Šest do sedem let: prvi mlečni zobje se začenjajo majati in nazadnje izpadejo. Najpogosteje najprej spodnji srednji sekalec. Pravzaprav mlečni zobje ne izpadejo sami, ven jih potisnejo stalni zobje, ki že izraščajo spodaj, saj zaradi njihovega pritiska korenina mlečnega zoba razpade in zob se ne drži več. Nastopi čas za zobne miške.

Sedem do osem let: mlečni zobje se poslavljajo po podobnem vrstnem redu, kot so se pojavljali – najprej sprednji in vse do zadnjih.

9 do 13 let: ko mlečni zobje odidejo, se njihovi nasledniki zdijo sprva smešno veliki. Tudi osem čisto novih ličnikov zasede prostor.

14 do 23 let: do zgodnjih dvajsetih let je na svojem mestu 28 stalnih zob, potem pa se lahko čisto zadaj pojavijo še dodatni štirje kočniki, ki jim rečemo tudi modrostni zobje, in tako je vseh skupaj 32.

VEČ VSEBIN: