Majhni otroci imajo lahko zelo velike strahove. Ti strahovi so povezani z najrazličnejšimi stvarmi, tudi takšnimi, zaradi česar so odraslemu človeku otrokovi strahovi povsem nerazumljivi. Ne glede na to, ali razumete otrokove strahove ali ne, je pomembno, da otroku pomagate. Otrokom, predvsem manjšim, je namreč težko razumeti, kateri strahovi so realni in kaj je zgolj plod njihove domišljije.


Otroci se najpogosteje bojijo različnih živali, zdravnikov, teme, ljudi z maskami in namišljenih bitij. Nekateri otroci imajo tovrstnih strahov malo, pri drugih pa so lahko zelo pogosti in izraziti. Ponujamo vam koristne nasvete, s pomočjo katerih boste lahko v oporo otroku, ki ga je pogosto strah.

Otrok, otroški strah in kako premagati strah

Pazite na besede, da otroka ne bo strah

Otrokovih strahov ne ocenjujte glede na to, ali so realni ali ne. Zanj so namreč zelo resnični. Tako se ne smete nikoli norčevati iz otrokovih strahov in ga sramotiti ali dražiti. Če boste to počeli, bo imel otrok občutek, da ga ne razumete in mu ne morete pomagati, zaradi česar se bodo njegovi strahovi še dodatno okrepili. Namesto tega otroku raje dovolite, da govori o svojih čustvih in strahovih, a pazite, da se ne bodo vsi pogovori vrteli le okrog tega.

Otroku namenite tolažeče besede, povejte mu, da ste ob njem in da je tako varen. Ko mu nekaj obljubite (na primer da ga boste počakali pred kopalnico), obljube ne prelomite, sicer vam ne bo mogel več zaupati. Otroku, ki ga je pogosto strah, lahko pomagate tudi z logično razlago glede tega, zakaj določena stvar ni nevarna zanj. Pri tem bodite pozorni na to, da bo razlaga prilagojena otrokovi starosti. Kadar se otrok uspe soočiti s svojimi strahovi, ne pozabite na pohvalo.


Rituali in rutina

Nemogoče je, da bi lahko otroka vedno zaščitili pred stvarmi, ki se jih boji. Vendar pa lahko poskrbite vsaj za to, da bo domače okolje za otroka prijetno in varno. Tako lahko zmanjšate otrokovo izpostavljenost tistemu, česar se boji. Eden od ukrepov je ta, da otroku ne predvajate strašljivih filmov in da umaknete knjige, ki bi ga lahko prestrašile.

Otroku, ki je zelo prestrašen, lahko pomaga tudi predvidljiva dnevna rutina, ki je pravzaprav koristna za vse otroke. To, da ve, kaj lahko pričakuje od dneva, je namreč za otroka zelo pomirjajoče. Prav tako pa daje stalno ponavljanje določenih stvari otroku občutek varnosti, zaradi česar se bosta pogostost in intenzivnost različnih strahov zmanjšali. Če ga boste na primer vsak dan po vrtcu pričakali ob približno enakem času, se bo krepilo otrokovo zaupanje v to, da je varen in da se lahko zanese na vas.

Nadpovprečno prestrašenim otrokom lahko pomagajo tudi določeni rituali. Če se na primer boji odhoda v vrtec ali tega, da se ne boste več vrnili, ko enkrat odidete, si izmislite ritual, ki ga bosta pred odhodom vedno izvedla skupaj. To bo preusmerilo otrokove misli in mu pomagalo, da situacijo sprejme kot nekaj običajnega in nenevarnega.

Kadar kljub vsem ukrepom otrokovi strahovi še vedno vztrajajo ter so zelo pogosti in intenzivni, razmislite o posvetu z otrokovim pediatrom. Ta vas bo morda napotil k otroškemu psihologu, ki bo znal pomagati vašemu otroku pri soočanju s strahovi. Včasih so namreč vzroki za strahove globlji, zato je potrebna pomoč strokovnjaka.


VEČ VSEBIN: