Začela se je šola, veliko otrok pa gre po dolgem poletju tudi nazaj v vrtec in ne glede na to, kako grozno se to zdi staršem, se bodo vsaj v nekaterih šolah in nekaterih vrtcih pojavile uši. Čeprav so precej neprijetne in se veliko ljudem gnusijo, pa ni nujno tako zelo hudo. Vsi gotovo poznamo vsaj nekaj lastnosti teh naglavnih parazitkov, ki se najraje naselijo v laseh nad vratom, ušesi in sencami, povzročajo pa hudo in zelo neprijetno srbenje. Pa gre za mite ali za resnico?


uši

Trditev: Uši so izjemno nalezljive

Resnica: Ta trditev ne drži povsem. Uši namreč ne morejo skakati in leteti, lahko le lezejo. Res je sicer, da prehajajo s človeka na človeka, vendar pa je za to potreben res tesen stik – glava ob glavi. Drug način prenašanja je preko oblačil in posteljnine, glavnikov in krtač, brisač ali drugih delov garderobe, s katerimi pride v stik glava okužene osebe.

Trditev: Če so uši v hiši, je treba vse oprati


Resnica: Vsekakor je priporočljivo oprati vse, s čimer so uši prišle v stik. Posteljnina, kape in odeje lahko romajo v pralni stroj, ne škodi pa niti, če še posesate stanovanje ter avto. Vse, česar se ne da oprati, se lahko tudi za 4 tedne shrani v dobro zaprto plastično vrečo ali pa za dva dni postavi v zamrzovalnik. Ko se pojavijo uši, pa je morda pravi čas tudi za tisti načrtovani oddih za podaljšan konec tedna. Te namreč brez človeškega gostitelja ne morejo preživeti več kot 55 ur.

Trditev: Uši dobijo samo umazani in zanemarjeni

Resnica: Tole je pa resnično zgolj in samo mit, saj se ti paraziti povsem dobro počutijo tudi na zelo čistem lasišču. Uši se pač zgodijo in najbolje, kar velja storiti je spopad in reševanje problema.

Različne metode odstranjevanja

Za odstranjevanje uši obstaja kar nekaj metod. Ena od njih je uporaba posebnega električnega glavnika, ki med uporabo sprošča blag naboj. Ta uporabniku ne škoduje, pobije pa lasne uši. Ker ne uniči tudi gnid, ga je treba uporabljati kar nekaj časa, da se nadloge zares znebimo.


Druga možnost so različni pripravki, ki so na voljo v lekarnah. Nekateri delujejo kot strup za uši, drugi pa povsem mehansko. S posebnimi olji namreč odlepijo in odstranijo gnide z las, pa tudi zadušijo uši. Po uporabi velja lase še prečesati z gostim glavnikom ter tako odstraniti čim več gnid in uši, priporočljivo pa je vse to ponoviti čez teden dni in potem še enkrat.

Med domače pripravke, ki naj bi se uspešno spopadali in odstranjevali uši z lasišča sodijo tudi med, majoneza ali oljčno olje v kombinaciji z eteričnimi olji čajevca, rožmarina, sivke, poprove mete in evkaliptusa. Zmes se nanese na lase, pusti dve uri pod kopalno kapo ter spere najprej s kisom, potem pa še s šamponom in balzamom ter prečeše z gostim glavnikom.

Čeravno se nekateri še spomnijo odstranjevanja uši s petrolejem, pa je to vsekakor povsem neprimerna metoda, še posebej za otroke. Petrolej je namreč izjemno agresiven in lahko povzroči zelo hud pekoč občutek ter tudi opekline po lasišču ter vodi tudi v druge komplikacije.

 

VEČ VSEBIN: