Čeprav se mnogi otroci najbolje počutijo v maminem ali očkovem naročju, pa kot potniki v avtomobilu tam ne bi smeli sedeti, opozarjajo strokovnjaki. Že pri trku vozila, ki vozi samo 50 kilometrov na uro, se teža potnikov poveča za 30-krat. Šestdeset kilogramov težka mamica, ki na prvem sedežu nepripeta drži otročička v naročju, stisne otroka ob armaturo z naletno težo, ki znaša skoraj dve toni …


Če otrok v avtu ne sedi v posebnem sedežu in ni pripet, je lahko že ostro zaviranje pri majhni hitrosti dovolj, da kar poleti po avtomobilu. Največja nevarnost preti, če otrok stoji med zadnjima sedežema. Statistika slovenskih prometnih nesreč, v katere so vpleteni otroci, kaže, da se jih največ poškoduje le zato, ker niso bili pripeti z varnostnim pasom. Strokovnjaki zato svarijo, naj si vedno vsi potniki v avtomobilu pripnejo varnostni pas.

Otroški avtosedež

Varno v sedežu

Poseben avtomobilski sedež otroku omogoča boljši pogled iz vozila, saj je v njem dovolj visoko nameščen, da vidi skozi okno. Še bolj pomembno je, da je v njem bolj varen ob ostrih in nenadnih zaviranjih ter tudi ob morebitnih nesrečah. Pri tem ne smemo pozabiti, da varnostni sedež potrebujejo vsi, ki prevažajo otroke, tudi
dedki in babice, tete in strici …
Varnostni sedež mora biti trdno in natančno pritrjen v avto, otrok mora biti vedno pripet, pas pa ustrezno zategnjen, saj otrokovo telo ob morebitnem zaviranju ali celo trku ne sme preveč zanihati. Ob nakupu pazimo, da je sedež ustrezen za naš avto in da je na njem oranžna nalepka z napisom ECE R 44/03, ki zagotavlja, da je sedež izdelan v skladu z varnostnimi predpisi.

Kaj pa nosečnice?

Tudi bodoče mamice naj se med nosečnostjo pripenjajo, če avto vozijo ali sedijo v njem kot sopotnice. Pomembno pa je, da si pas pravilno namestijo. Spodnji del pasu naj poteka pod trebuhom, zgornji pa prek ramen. Ob morebitnem hitrem zaviranju ali trku tako pas ne bo poškodoval še nerojenega otroka, pač pa bo varoval oba.


150 centimetrov

Ko otrok zraste do 150 centimetrov, mu varnostnega sedeža ni treba več uporabljati, temveč lahko uporablja običajni tritočkovni varnostni pas v avtomobilu. Do 12. leta starosti ne sme sedeti na sprednjem sedežu. Sicer pa še vedno velja, da moramo biti, če v vozilu prevažamo tudi otroka, dodatno previdni. Če je le mogoče, vozimo brez naglih zaviranj, pospeševanj in prehitevanj.

Več skupin sedežev

  • Sedež za dojenčke od devetega meseca starosti oziroma do desetih kilogramov lahko namestimo na zadnji sedež avtomobila. Lahko tudi na prednjega, a le v primeru, če za sopotnika v avtu ni vgrajena varnostna vreča. Le-ta bi ob morebitnem trku lahko poškodovala otroka.
  • Sedež za otroka, ki že sedi (do 18 kilogramov) je pripet s štiri- ali pettočkovnim varnostnim pasom, ki mora biti dovolj tesno zategnjen, da ob morebitnem trku otroka zadrži v sedežu. Če je pas preveč zrahljan, je gibanje otrokovega telesa preveliko in lahko pride do poškodb.
  • Malo večji, težji in starejši otroci sedijo v posebnih podstavkih, ki jim pravimo jahači. Na ta način je njihovo telo še vedno malo dvignjeno, pri tem pa uporablja običajni varnostni pas.

VEČ VSEBIN: