Večina staršev se odloča za varstvo otrok v vrtcu, pa ne le zato, ker hodijo v službo in nimajo primernega varstva, temveč tudi zato, ker se zavedajo, da je druženje z vrstniki koristno za otrokov razvoj. Dokazano je, da imajo otroci, ki so hodili v vrtec že od prvega leta starosti, prednosti na vseh področjih razvoja.


Kljub temu, da starši peljejo otroka v vrtec z dobrimi nameni in razlogi, pa je to za njih in za otroka velika prelomnica, ki pa lahko povzroči manj stresa, če se na to pripravijo.

otroci in vrtec

Priprave na vrtec so močno povezane z otrokovo starostjo, starejši kot je, lažje mu dopovemo v kaj se podaja. Mlajšim se razloži težje, kar seveda pomeni, da se tudi težje prilagodijo, kot starejši otroci.

Če se starši odločijo, da je za vrtec pravi čas, se morajo tudi sami, najboljše da skupaj z otrokom, psihično pripraviti, da bodo otroka prepuščali drugim. Zavedati se je potrebno, da je za razvoj malčka dobro, da je v družbi drugih otrok, ter da otrok čuti vaše razpoloženje, torej  če bo strah vas, bo najverjetneje strah tudi njega.


Priprava mlajših otrok

Otroka je na odhod v vrtec potrebno pripravljati postopoma, zato je dobro, da z njim že prej pridete na obisk v izbrani vrtec, kjer mu razkažete prostore, igralnico in ga seznanite z vzgojiteljico. Pri tem seveda tudi sami spoznate vrtec in pokramljate z osebjem. Starši se morajo obnašati zrelo, torej je jok bolje pustiti ob strani, ne pozabite torej, da ste otrokom za zgled, zato ne prenašajte svojega strahu in žalosti nanje, če želite, da se bo na vrtec čim prej navadil. Lahko ste na začetku kratek čas tudi z njim v vrtcu, da je prehod lažji, vendar se to ne sme predolgo izvajati, če ne ne boste dosegli prav nič dobrega.

Mlajši otrok izraža svoje travme s solzami in dokler ni sposoben svojih strahov in stiske ubesediti, jo bo izrazil z jokom. Zaupati morate, da bodo vzgojiteljice v vrtcu znale jok zaustaviti in malčka potolažiti. Otrok ima lahko pri sebi v vrtcu kakšen predmet, ki ga pozna od doma (najljubšo igračo ali kaj podobnega) in tako mu bo manj hudo, saj bo imel nekaj znanega ob sebi.

Dobro je domači urnik približati tistemu v vrtcu, tako da prehod ni še dodatno stresen, seveda pa je priporočljivo, da je otrok že prej navajen na družbo sovrstnikov, ter da starši vedo, kako se v družbi obnaša in morebitne posebnosti sporočijo tudi vzgojiteljici. Otrok naj hodi v vrtec redno, če je le zdrav, tako se bo navadil določenega ritma in ga sprejel za svojega.

Starejši otroci in vrtec

Starejšim otrokom lažje dopovemo kaj se bo v vrtcu dogajalo, kakšen bo urnik, odgovorimo pa mu tudi na morebitna vprašanja. Doma lahko otroka in sebe pripravimo na spremembo skozi igro in se z njim igramo vrtec. Tako se bo otrok na zabaven način pripravil na novo dogajanje.


Ko je otrok že v vrtcu, bo svojo morebitno stisko izražal tudi doma (lahko s trmo, boleznimi, z jokom, upiranjem, …), zato bodite z njim potrpežljivi in nežni, ter hkrati z uvajanjem v vrtec ne poskušajte uvajati še kakšnih drugih velikih sprememb. Lepo po vrsti, pa bo lažje za vse.

Ne pozabite, da otrok ne moremo večno zavijati v vato in da je za ceno njihovega razvoja potrebno, da je soočen tudi s spremembami, ki so na začetku neprijetne. Tako se navadijo na življenje.

VEČ VSEBIN: