Večini otrok začnejo prvi zobje izraščati okrog šestega meseca starosti. Večina ima tako do prvega rojstnega dne tri ali štiri zobe, do tretjega leta pa navadno vseh 20 mlečnih zob. Mlečni zobje začnejo izpadati med 6. in 8. letom, vsi pa navadno izpadejo do enajstega ali dvanajstega leta


Vsakodnevno umivanje zob skupaj z uravnoteženo prehrano in rednimi obiski pri zobozdravniku zagotavlja, da bodo otrokovi zobje in dlesni močni ter da ne bo imel težav z boleznimi zob in ustne votline.

Otroci in zdravi zobje

Učenje pravilnega ščetkanja zob

Takoj ko se pojavijo prvi zobje, jih je treba začeti redno ščetkati.

Zelo pomembno je, da starši otroku od drugega pa do približno osmega leta starosti pomagajo, da si redno in pravilno ščetka zobe. Ko je otrok že nekoliko starejši, je prav, da ga starši spodbujajo, naj si sam redno ščetka zobe in uporablja tudi zobno nitko.


Za otroka moramo izbrati zobno ščetko z majhno glavo ter gostimi, mehkimi oziroma do srednje trdimi vlakni ter širokim držalom, ki otroku omogoča lažjo uporabo. Seveda ne smemo zanemariti niti videza zobne ščetke. Otrokom so všeč živo pisane ščetke, zaradi katerih bo redno ščetkanje zob vsaj malo bolj prijetno opravilo.

Tudi majhni otroci že želijo sami uporabljati zobno ščetko, vendar pri ščetkanju vsaj na začetku še niso najbolj uspešni. Zelo pomembno je, da starši majhnega otroka opazujejo in so pripravljeni na to, da mu bodo morali tudi sami še večkrat oščetkati zobe. Ko otrok nekoliko odraste, pa lahko tudi sam prevzame večji del skrbi za vsakodnevno nego zob. Priporočljivo je, da se tudi otroci že naučijo uporabljati zobno nitko. Pravilno uporabo naj otroku pokaže njegov zobozdravnik.

Če se pojavi zobna gniloba

Otrokovi mlečni zobje so enako pomembni kot stalni. Če otrok prezgodaj izgubi mlečne zobe, lahko stalni zrastejo postrani ali preblizu skupaj, zato otrok pozneje potrebuje ortodontski aparat, v nekaterih primerih pa je treba kakšen zob tudi izpuliti.

Z rednim ščetkanjem ščitimo zobe pred nastankom zobne gnilobe ali kariesa. Zobna gniloba se začne z zobnimi oblogami, tanko in lepljivo prevleko, ki se tvori na zobeh. Bakterije, ki se nahajajo v oblogah, sladkor iz hrane presnavljajo v kisline, ki napadajo zobno sklenino. Ker so obloge lepljive, kisline ostajajo v stiku s sklenino, zaradi česar pride do izgube kalcija in fosfatov. Sčasoma zobna sklenina in dentin pod njo razpadeta, gniloba pa prodre v središče zoba. Kadar pride do okužbe slednje, nastane trajna okvara živcev in žil, ki oskrbujejo zob. Če otrok tarna zaradi zobobola, to pomeni, da je gniloba že načela zobno sklenino.


Na pregled k zobozdravniku

Od tretjega leta naprej  mora otrok vsakih šest mesecev obiskati zobozdravnika. Nekateri zobozdravniki pa želijo prvi pregled opraviti tudi že pri dopolnjenem drugem letu starosti otroka. Na prvem pregledu zobozdravnik preveri, kakšno je stanje otrokovih zob ter da staršem napotke glede ustne higiene. Z rednimi zobozdravstvenimi pregledi starši zagotavljajo pravilno skrb za zdravje zob in zgodnje odkrivanje morebitnih težav z zobmi.

Zobozdravnik na preventivnem pregledu pregleda otrokove zobe, po potrebi pa ga lahko napoti tudi na rentgensko slikanje. Če zobozdravnik opazi zgodnje znake zobne gnilobe, zobe očisti in z njih postrga obloge. Tako sklenina spet pride v stik s slino, ki jo pomaga obnavljati.

Če pa je zobna gniloba že napredovala, mora zobozdravnik s svedrom odstraniti poškodovani del zoba in ga nadomestiti z zalivko. Proces se lahko razširi tudi globlje in takrat sta okužba in propad središča zoba (pulpe) neizbežna. Zobozdravnik mora v tem primeru odstraniti odmrlo pulpo ter kanal ustrezno sanirati.

VEČ VSEBIN: