Marsikdo izmed vas je verjetno že pomislil, da bi mu bilo v življenju precej lažje, če bi ga starši že zgodaj naučili, kako ravnati z denarjem. Poskrbite, da napake ne boste ponovili tudi pri svojih otrocih, saj se bodo morali sicer tudi oni kot odrasli spopadati s precejšnjimi nevšečnostmi, preden bodo usvojili spretnost rokovanja z denarjem.


Nekateri ljudje se tega pravzaprav nikoli zares ne naučijo, zato je še posebej pomembno, da začnete z »lekcijami« dovolj zgodaj, ko je otroški um zelo odprt in pripravljen na učenje. Seveda pa mora biti to učenje prilagojeno otrokovi starosti oziroma njegovemu razvoju.

Otroci in denar

Vrtec in prva polovica osnovne šole

Začnite z majhnimi koraki. Otroku kupite hranilnik, še bolje pa bo, če namesto klasičnega hranilnika uporabite steklen kozarec s pokrovom. Tako si bo precej lažje predstavljal, kako kupček narašča, saj ga bo imel pravzaprav pred očmi. O tem se z otrokom tudi pogovarjajte in izrazite navdušenje vsakič, ko se kozarec še nekoliko bolj napolni.

Pomembno je tudi, da učenje ne poteka le z besedami, ampak morate biti otroku dober zgled za tisto, kar ga učite. Če vas bo slišal, kako se s partnerjem prepirate glede financ, ali pa nenehno opazoval vašo razsipnost, bo zelo hitro ponotranjil te vzorce.


Druga polovica osnovne šole (predmetna stopnja)

Pri tej starosti lahko otrok že razume, da je z nakupi povezano tudi odpovedovanje. Če želi kupiti nekaj, se bo moral odpovedati nečemu drugemu. Predstavite mu koncept tega, da ima na voljo omejena sredstva, zato mora biti zelo premišljen pri odločitvi, kako jih bo porabil. Z otrokom se lahko dogovorite tudi za manjšo žepnino, ki bo namenjena »luksuzu«. Pojasnite mu, da lahko ta denar sicer zapravi za sladkarije, vendar pa mu v tem primeru ne bo ostalo nič do naslednjega izplačila. Druga možnost pa je, da ta denar hrani za večjo stvar, ki si je že dolgo želi.

Otroku ni najbolj smiselno dajati denarja za dela, ki jih je opravil v gospodinjstvu, ali kot nagrado za dobre ocene. Če boste plačevali otroku za opravila, ki jih opravi doma, ne bo imel občutka, da je to pravzaprav njegova dolžnost (seveda morajo biti opravila dodeljena z upoštevanjem otrokove starosti), saj je tudi sam član vaše družine oziroma gospodinjstva. Podobno tudi učenje ne bi smelo biti nekaj, kar počne le zaradi denarja, ampak je pomembno, da v otroku vzbudite notranjo motivacijo za pridobivanje novih znanj, kar mu bo koristilo na dolgi rok.

Najstniška leta

Zdaj je čas, da otrok počasi dobi tudi svoj bančni račun, seveda če ste bili pred tem dosledni pri »finančni vzgoji«. Koristno je tudi, da otroku pomagate poiskati počitniško delo, saj bo tako precej bolj cenil denar. Zgolj govorjenje o tem, da je treba za to, da zaslužimo denar, tudi delati, ima precej manjše učinke od praktične izkušnje.

V tem obdobju otroka oziroma najstnika opozorite tudi na nevarnost kreditnih kartic. Marsikoga, ki med odraščanjem ni bil naučen, kako ravnati z denarjem, zelo hitro zamika, da bi se zadolžil, ko dobi to možnost, zato je pogovor, povezan s to temo, v najstniških letih zagotovo smiseln. Svojemu otroku dajte priložnost, da vam pove, kako razmišlja, in mu poskušajte predstaviti različne argumente, ki govorijo proti zadolževanju oziroma uporabi kreditnih kartic. Prepričani ste lahko, da je to lekcija, za katero vam bo vaš otrok nekoč zelo hvaležen.


VEČ VSEBIN: