Da bi otroku privzgojili delovne navade in ga usposobili za samostojno življenje, morate začeti že zelo zgodaj. Že pri približno dveh letih so otroci večinoma pripravljeni, da začnejo s hišnimi opravili. Seveda pa to ne pomeni, da boste dvoletniku naročili, naj počisti vsa okna ali posesa celotno stanovanje. Tako kot pri mnogih drugih stvareh je tudi tu treba začeti počasi in postopoma.


Otroci in hišna opravila

Izbiranje hišnih opravil mora biti zelo premišljeno in primerno otrokovi starosti, sicer lahko pride hitro do težav. Pri ugotavljanju, katera so tista opravila, ki jih otrok pri določeni starosti že lahko opravi samostojno, si lahko pomagate s spodnjimi smernicami. Pri tem pa morate nujno upoštevati tudi, da je vsak otrok nekoliko specifičen, zato bodite malce fleksibilni, če bo to potrebno.

Od 2 do 3 let

Otroci lahko pri tej starosti večinoma brez posebnih težav sami pospravijo igrače, ko zaključijo z igro. Če se otrok upira temu opravilu, gre torej precej bolj verjetno za lenobo kot za dejansko nezmožnost. Prav tako je to primerna starost, da otroka naučite, kam sodijo smeti in umazana oblačila. Čeprav otroci še niso sposobni zahtevnejšega čiščenja ipd., obstaja kar nekaj opravil, ki jih zmorejo sami. To je obdobje, ko se osredotočite predvsem na sortiranje in zlaganje stvari na ustrezno mesto. Otroka lahko poskusite privajati tudi na brisanje prahu, seveda s površin, ki jih doseže, s pomočjo manjše metlice pa se lahko uči tudi pometanja. Hišna opravila poskusite povezati z igro – tako bo imel otrok tudi kasneje v življenju manj odpora do tovrstnih del. Če imate vrtiček, vam lahko otrok pomaga tudi pri puljenju manj trdovratnega plevela.

Od 3 do 4 let

Zdaj lahko otroci pomagajo tudi pri pripravljanju mize za različne obroke (pazite le, da ne bodo v stiku z ostrimi noži) in pomagajo pri zlaganju manj zahtevnih kosov perila, na primer kuhinjskih krp in brisač. Večinoma otroci pri tej starosti tudi dobro obvladajo brisanje prahu – in to ne le z ravnih površin, ampak tudi z različnih naprav ipd. To pa je tudi primerna starost, da se otrok navaja, kako vzdrževati red v svoji sobi, čeprav vsem opravilom morda še ne bo v celoti kos brez vaše pomoči.


Od 4 do 5 let

Pri tej starosti lahko otroku že naložite malce več odgovornosti. Če imate na primer hišnega ljubljenčka, je to dober čas, da otroku zaupate skrb za hranjenje – seveda bo tudi tu še vedno potrebne nekaj vaše pomoči. Otroka lahko poskusite vključiti tudi v pripravo različnih obrokov. Sprva se omejite predvsem na preproste prigrizke. To je tudi obdobje, ko je čas, da se otrok počasi nauči postiljanja postelje, pomaga pa vam lahko tudi pri določenih lažjih opravilih pri čiščenju kopalnice.

Od 5 do 6 let

Večinoma lahko otroci pri tej starosti sami zložijo posodo iz pomivalnega stroja na pult – in nato tudi v tiste omarice ter predale, ki jih že lahko dosežejo. Tudi tu še vedno pazite, da otroka opozorite, da se ne sme dotikati ostrih nožev. Zanje raje poskrbite vi. Če ocenite, da je to varno, lahko otrok pri teh letih tudi občasno odnese smeti do smetnjaka, pogosto pa so otroci že sposobni sesanja in zlaganja nogavic po parih. Čeprav je pomembno, da otroku ne nalagate več obveznosti, kot jih dejansko zmore opraviti, pa po drugi strani prav tako ne smete podcenjevati otrokovih sposobnosti. Otroci pri teh letih večinoma z veseljem sodelujejo pri hišnih opravilih, saj jih to, da lahko prispevajo svoj delež, navdaja s ponosom. To je torej obdobje, ki ga je smiselno dobro »izkoristiti«, sicer boste kasneje najverjetneje obžalovali, da ste zamudili izvrstno priložnost za privzgojo delovnih navad.

VEČ VSEBIN: