Izbira otroškega imena običajno ni lahka naloga, še posebej ker je možnosti ogromno. Dandanes namreč ni nobenih omejitev, saj je trend, da starši med otroška imena uvrščajo tudi takšna, ki so dokaj nenavadna, neobičajna, včasih celo presenetljiva za naš kulturni prostor.


Otroška imena so lahko težka izbira

Za otroška imena obstaja nemalo število knjig (in tudi internetnih strani!), v katerih so predlogi in abecedni seznami imen. Pogosto so opremljena z razlago, od kod ime izvira in kaj točno pomeni, da se starša lahko lažje odločita. Priporočljivo je, da si naredite vsaj ožji izbor imen za ženski in moški spol, saj ni redko, da je fotografija ploda narejena s pomočjo ultrazvoka dokaj nejasna in zato spol ni vedno dobro viden.

Zgodbe o tem, da sta mlada očka in mamica opremila sobo z roza odejicami in nalepkami Barbi punčk, potem pa sta se iz bolnišnice vrnila domov s fantkom, niso redke! Katerega spola bo vaš dojenček boste zagotovo vedeli šele, ko vam ga bodo v porodnišnici položili v roke, zato je fino, da ste takrat pripravljeni na morebitno presenečenje in da imate izbrana otroška imena za oba spola.

Otroška imena

Izdeje za otroška imena

Nekaj idej za otroška imena boste dobili tudi na straneh Statističnega urada Republike Slovenije, kjer so navedena najpogostejša imena po spolu, regijah, obdobjih rojstva, sodobna imena, ki se pojavljajo po letu 1990, najbolj redka imena in podobno.


Mnogi so prepričani, da otroška imena s sabo nosijo energijo, ki določa, kako bo novorojenček v bodoče deloval v okolju oz. se nanj tudi odzival. Numerologija je veda, ki razloži vpliv imena (in tudi priimka) na življenje, saj preko simbolične vrednosti števil in medsebojnih razmerij skuša razumeti našo aktivnost, delovanje, načine odločanja in podobno. Kdor želi izvedeti ali so številke otroškega imena za malčka pozitivne, naj obišče numerologa, ki mu bo pripravil izračun in svetoval, ali je izbrano ime za otroka priporočljivo ali ne. Numerolog vam bo namreč razložil pomen črk, ki vsebujejo določena števila, iz katerih razbere vibracijsko frekvenco, ki določajo osebne lastnosti posameznika.

Izberite tisto, ki vam je najljubše

Če vam numerologija ni blizu, potem se za izbiro otroškega imena odločite sami. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza, ob tem pa ne pozabite, da bo vaš otrok z njim živel celo življenje ali vsaj do 18. leta starosti, ko ga bo imel možnost zakonsko spremeniti. Vsak polnoletni državljan, ki še ni bil kaznovan oz. ni v kazenskem postopku ima namreč možnost, da se preimenuje.

V Britaniji obstaja podjetje, ki se ukvarja z razlago otroških imen. Za precejšnjo vsoto denarja preverijo korenine izvora imena, pregled vseh njegovih prevodov ter pomene v najmanj 100 jezikih sveta. Zanimiva, a draga izkušnja, ki vam bo denarnico stanjšala najmanj za 1500 evrov.

Sodobni starši si dandanes brez obotavljanja privoščijo bolj ekstravagantna imena, v zadnjem času tudi znani Slovenci presenetijo javnost s precej neobičajnimi otroškimi imeni, kot so Liu, Jalen, Magdalina, Lilu, Vall, Tjuš, Kanenas, Aria in drugo. Naj bo Leon, Juš, Žan, Janez ali Franc, odločitev je vsekakor v vaših rokah!


VEČ VSEBIN: