Zaradi občutljive kože in slabše regulacije telesne temperature moramo biti pri izbiri oblačil za dojenčke in majhne otroke še posebno previdni. Otrokom izberemo zračna oblačila, ki ne zadržujejo odvečne telesne toplote in hkrati tudi ščitijo pred UV žarki.


Poletna oblačila za otroke

Zračno in lahno

Poleti majhne otroke oblačimo v lahna bombažna oblačila. Poleg sodi tudi obvezen bombažni klobuček ali kapica s ščitnikom za obraz. Priporočljiva so tudi lanena oblačila, ki dovolj dobro odvajajo odvečno telesno toploto in vlago, in nekatere zračne tkanine iz mikrofibre.
Oblačilca morajo biti dovolj velika, ne pretesna in dovolj zračna, da se v toplem podnebju ne pojavijo na koži srbeči vodeni mehurčki (milarija), ki nastanejo zaradi zastajanja znoja v znojnicah (retinacija). Najpogosteje se mehurčki pojavijo po vratu in trupu, zdravimo pa jih tako, da telo hladimo s hladnimi obkladki ali prhanjem s hladno vodo. Tesna oblačila ovirajo tudi pretok krvi in dražijo kožo. Ob obilnem potenju se zaradi neustreznih oblačil zelo pogosto vname koža v pregibih, kar lahko zelo peče in srbi.

Izogibajmo se volnenim oblačilom, še posebej pri otrocih s suho in k alergijam nagnjeno kožo, saj volna draži kožo. Enako tudi umetne tkanine, ki poleg tega še slabo odvajajo odvečno telesno toploto in vlago, tako da pot ostaja na koži. Topla in vlažna koža pa predstavlja idealne pogoje za razrast glivic in vnetja kože.
Majhni otroci, ki imajo pogosto plenični izpuščaj, naj bodo del dneva brez plenic. Zelo je pomembno, da majhni otroci niso nikoli direktno izpostavljeni sončnim žarkom.

Brez kovinskega okrasja

Poleti je koža bolj razgaljena in tako pogosteje v stiku z različnimi kovinskimi sponkami in okrasjem na oblačilih, ki običajno vsebujejo nikelj, enega najpogostejših kontaktnih alergenov. Ti dodatki pri preobčutljivih povzročajo ekcematoidne spremembe na mestu stika s kožo. Zato bodimo pozorni na srbeča vnetja pod sponkami pasov na trebuhu ter vratu in rokah. Če opazite podobne spremembe, je prvi ukrep, da poskrbite, da ne pride več v stik z otrokovo kožo.


Dvakrat izprati

Oblačila za otroke z občutljivo kožo po pranju vedno dvakrat izplaknemo in ne uporabljamo mehčalcev in agresivnih pralnih praškov.

VEČ VSEBIN: