Za bodoče očete in matere se v zadnjem trimesečju skrbi zaradi prihajajočega otroka še stopnjuje. Ena od stvari, ki marsikoga prestraši, je padec otroka v spodnji del medenice, vendar se to sliši precej bolj strašno, kot je v resnici. To je ena od zadnjih faz nosečnosti, ki bo pripeljala do prihoda novega družinskega člana.  Odkrili boste, da je ta padec povezan s kar nekaj prijetnimi spremembami v zadnjem delu nosečnosti (v primerjavi s prvimi meseci), ne nazadnje boste dejansko lahko spet z lahkoto zadihali. Ženske, ki so že rodile, bodo te znake vsekakor prepoznale.


Otrok v medenici

Otrok v spodnji del medenice pri ženskah, ki rodijo prvič, pride v zadnji polovici tretjega trimesečja, nekaj tednov pred porodom. Pri ženskah, ki rodijo drugič, pa se to lahko zgodi samo nekaj ur pred porodom. Kdaj se bo otrok premaknil v medenico, sicer ni moč natančno določiti. Običajno se to zgodi po 35-tem tednu. Nekateri zarodki se ne premaknejo vse do dejanskega poroda. Vsekakor je najbolj splošno mogoče reči, da do tega pride, ko je nosečnost dejansko povsem pri koncu, ko se otrok pripravlja na zadnjo fazo pred rojstvom. Ob koncu poroda otrok pride iz porodnega kanala skozi maternico, maternični vrat in vagino.

Lažje dihanje

Vidni znaki padca otroka v spodnji del medenice so sprememba oblike trebuha, neprijetni občutek zgage pojenja in apetit se lahko poveča, pogosteje je potrebno urinirati, ker je otrok v predelu medenice in pritiska na mehur, bo pa po drugi strani dihanje lažje in globlje. Nosečnica občuti nenadno lahkotnost, ker pritisk na diafragmo popusti. Zarodek poleg tega ne pritiska več na rebra. Dihanje je lažje tudi zato, ker imajo vaša pljuča več prostora, da se razširijo. Je pa tudi res, da imajo zaradi tega, ker se otrok premakne v spodnji del medenice, nekatere nosečnice občutek, kot bi hodile s kroglo za bowling med nogama. Naj vas ne prestrašijo nenadne bolečine v medenici, ki so med drugim posledica tega, da se otrok prilagaja novemu položaju v vašem telesu.

Če pa ste v kakršnih koli dvomih glede spremembe položaja vašega nerojenega otroka, vas bo vsekakor najbolj pomiril obisk ginekologa.


VEČ VSEBIN: