Nosečnici ni treba črtati pitja kave s seznama vsakdanjih opravil. Dobro pa je, da omeji vnos kofeina. Tudi po dolgih letih razprav na to temo sicer še ni znano, koliko kofeina lahko spije nosečnica.


Strokovnjaki priporočajo, da dnevni vnos kofeina pri nosečnicah ne presega 200 mililitrov. To v praksi pomeni eno manjšo čajno skodelico kave na dan. Pri nadzoru vnosa kofeina je treba imeti v mislih tudi druge vire kofeina, kot so čaj, energijske pijače, čokolada ali kavni sladoled. Kofein se pojavlja tudi v zeliščnih izdelkih in nekaterih protibolečinskih tabletah – zato je treba pozorno prebrati njihove sestavine, navedene na embalaži.

Pitje kave v nosečnosti

Kaj se ob uživanju kofeina dogaja v telesu matere in otroka?

Kofein je stimulant, ki lahko pospeši srčni utrip in krvni tlak ter povzroči živčnost in nespečnost. Ker spodbuja nastajanje želodčne kisline, lahko sproži tudi nastanek zgage. Vsi ti učinki se skozi nosečnost krepijo. Sposobnost telesa, da razgradi kofein, se med nosečnostjo namreč poslabšuje, zato ima nosečnica v krvnem obtoku več kofeina kot ženska, ki ni noseča. V tretjem trimestru se kofein razgrajuje skoraj trikrat dlje.

Več kofeina kot zaužije nosečnica, več ga skozi posteljico preide v krvni obtok otroka, ki ga ne more učinkovito presnoviti. Tudi, ko ga mama že presnovi, kofein še vedno ostaja v otrokovem organizmu. Dojenček mu je torej izpostavljen dlje časa kot mama. Dobro je, če ženska nadzoruje vnos kofeina tudi v času dojenja.


Učinek kofeina na otroka

Raziskovalci se še vedno trudijo ugotoviti, kakšen učinek ima kofein na nerojenega otroka. Po mnenju strokovnjakov srednje velik dnevni vnos kofeina (pod 200 ml) ne poveča tveganja za splav ali prezgodnji porod. V eni obsežnejših študij so sicer ugotovili, da imajo matere, ki dnevno popijejo več kot 300 ml kofeina, večjo možnost, da rodijo dojenčka, premajhnega za njegovo nosečnostno starost.

Pijače, ki zavirajo absorpcijo železa

Dobro je vedeti, da kava in čaj – s kofeinom ali brez – vsebujeta snovi, ki zavirajo sposobnost telesa, da absorbira železo. Veliko žensk med nosečnostjo trpi za pomanjkanjem železa, zato je najbolje, da se kavi in čaju povsem izognejo. Če to ni mogoče, naj ju pijejo med obroki, ko je učinek na zmanjševanje absorpcije železa manjši.

VEČ VSEBIN: