Zgodnje navajanje dojenčka na vodo oziroma na vadbo/plavanje v vodi ima lahko precej koristi. Tako se vse več staršev odloča, da se skupaj s svojimi malimi nadobudneži odpravijo na vodno vadbo oziroma na tečaj plavanja za dojenčka. Tudi sami razmišljate, da bi se jim pridružili? Pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih informacij, povezanih s tovrstnimi vodnimi vadbami za dojenčke in njihove starše.


Dojenček plava

Pri kateri starosti lahko dojenčka vpišete na tečaj?

Načeloma z dejavnostmi v vodi ni priporočljivo začeti prej, preden otrok dopolni 6 tednov. To velja seveda v primeru, ko otroka na tečaj spremlja (tudi) mama. Pri ženskah, ki so pred kratkim rodile, namreč obstaja povečano tveganje infekcije, zato je z obiskom bazena smiselno nekoliko počakati. Seveda pa je v tem obdobju mogoče pričakovati tudi intenzivnejše krvavitve oziroma izcedek iz nožnice, zato v tem času plavanje večinoma niti ni zares opcija. Če je za vami carski rez ali če je prišlo med porodom do raztrganin, se pred kopanjem vsekakor posvetujte tudi zdravnikom. V tem primeru je namreč smiselno počakati še nekoliko več kot 6 tednov. Kako pa je s starostnimi omejitvami pri dojenčkih?

Otroci lahko z vadbo v vodi začnejo praktično takoj po rojstvu, čeprav je pri večini tečajev starostna omejitev 6 tednov ali več. Priporočljivo je, da je voda v bazenu, kjer poteka vadba za dojenčke, predvsem najmlajše, nekoliko toplejša od običajne. Temperatura vode naj bi bila tako vsaj 32 stopinj Celzija.

Kako poskrbeti za dojenčkovo varnost v vodi?

Najprej se morate prepričati, da je voda v bazenu, kjer bo potekala vadba, zares dovolj topla. Če med samo vadbo opazite očitne znake, da otroka zebe (na primer če se otrok začne tresti), se nemudoma odpravite iz bazena in zavijte dojenčka v toplo brisačo. Telo dojenčkov se ohlaja precej hitreje kot telesa odraslih, zato v bazenu ne ostajajte predolgo. Sprva naj bo čas, preživet v bazenu, omejen na približno 10 minut, postopoma pa lahko ta čas podaljšujete. Pri otrocih, mlajših od 1 leta, sicer ni priporočljivo, da ostajate v vodi več kot pol ure naenkrat. Po plavanju v bazenu otroka vedno okopajte s svežo vodo in nanesite na njeno oziroma njegovo kožo vlažilno mazilo. Tako preprečite pretirano izsušite kože in pojav izpuščajev.


Kako običajno potekajo plavalni tečaji za dojenčke?

V večini primerov gre pri tečajih plavanja za dojenčke za manjše skupine otrok in njihovih staršev. Glavni cilj je predvsem ta, da vadba poteka v zabavnem in sproščenem vzdušju. Učenje novih spretnosti bo tako prepleteno z igro. Običajno se dojenčki rodijo z naravno sposobnostjo osnovnih plavalnih gibov. Vaditelji poskušajo okrepiti ta refleksni odziv pri dojenčkih, ki postajajo tako sčasoma vse bolj suvereni in samostojni v vodi. Naloga staršev pri tem je predvsem ta, da otroka vseskozi spodbujajo, obenem pa mu/ji dajo občutek varnosti.

Eno osnovnih »pravil« za starše, ko gre za plavalne tečaje za dojenčke, je, da poskušate vsaj na začetku večino časa ohranjati očesni stik z otrokom. Tako se bo otrok počutil varnega, kar mu bo pomagalo pri razvijanju plavalnih sposobnosti in pri navajanju na vodo. Morebitni strahovi bodo tako hitro zbledeli, vadba v vodi pa bo postala čisti užitek – tako za vas kot za vašega otroka.

VEČ VSEBIN: