V Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani predstavili izsledke raziskave o poznavanju okužb, še posebej pnevmokoknih in rotavirusnih, ki se pri otrocih, starih do drugega leta, pogosteje pojavljajo v hladnejšem letnem obdobju.


Cepljenje proti pnevmokokom
Še vedno se malo staršev odloča za preventivno zaščito otrok s cepljenjem.

Raziskava je pokazala, da starši zelo dobro poznajo gripo in norice, medtem ko so najslabše poznane pnevmokokne okužbe, ki jih pozna le dobra petina vprašanih. Pnevmokokne okužbe so bolezni, ki jih povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok).

Ta je eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice. Pnevmokokne okužbe lahko povzročijo tudi meningitis, sepso in bakteriemijo ter vnetje srednjega ušesa, ki je ena najpogostejših otroških bolezni. Ker se vnetje srednjega ušesa v zgodnji otroški dobi rado ponavlja, lahko privede do dolgotrajnih posledic, kot so govorne težave, težave pri branju in izguba sluha. A glede na raziskavo se zgolj 10 odstotkov staršev zaveda, da pnevmokoki povzročajo vnetje srednjega ušesa, ki se pri otrocih rado ponavlja. To je verjetno eden od razlogov, da se še vedno malo staršev odloča za preventivno zaščito otrok s cepljenjem. Raziskavo je konec leta 2009 na vzorcu 200 staršev, ki imajo vsaj enega otroka, mlajšega od dveh let, za spletni portal Ringaraja.net opravil Valicon.

VEČ VSEBIN: