Pobarvanke so knjige, v katerih so s črtami označeni motivi, ki naj bi jih bralec pobarval z vodenimi barvicami, flomastri, voščenkami, tempera barvami ali drugimi umetniškimi sredstvi. Čeprav obstajajo tudi pobarvanke za odrasle, so nad njimi še vedno najbolj navdušeni otroci!


Otroške pobarvanke

Internetni viri nakazujejo, da zgodovina nastanka pobarvank sega v Združene države Amerike, v čas, ko so predavatelji, z britanskim umetnikom Joshua Reynoldsom na čelu in švicarskim predavateljem Johannom Heinrichom Pestalozzijem ter njegovim učencem Friedrichom Froblom odkrili, da študente privlači likovna umetnost, da z njo razvijajo kognitivne sposobnosti in utrjujejo ter razvijajo svoje motorične sposobnosti.

Pobarvanke za zabavo in učenje

PobarvankaPobarvanke so nedvomno odlično sredstvo za izobraževanje, razvijanje motoričnih sposobnosti, ustvarjalnosti in domišljije, saj z barvanjem postanejo bralci bolj zbrani, osredotočeni, ob različnih motivih se učijo umetniškega izražanja in natančnosti. Še posebej avtistični otroci lahko močno reagirajo na močne barve ali celo čopiče, barvice, zato velik korak k napredku pomeni pojav pobarvank na internetu, kjer z barvnim čopičem zapolnjujemo prazne prostore nekega motiva.

Kakšno pobarvanko izbrati?

Pobarvanke vsebujejo različne motive (narava, ljudje, avtomobili, risani junaki), prav tako se razlikujejo glede na stopnjo težavnosti. Med težje pobarvanke sodijo sličice z manjšimi površinami, poznamo še zrcalne pobarvanke, pobarvanke s simboli in števili v legendi, ki povedo katera številka ali simbol pomeni katero barvo, medtem ko so pobarvanke s štetjem in računanjem nekoliko bolj zahtevne, saj mora otrok pobarvati določeno površino glede na to, koliko pik vsebuje.


VEČ VSEBIN: