Naš novorojenček zbudi marsikateri vzdihljaj občudovanja, a če pokukamo v njegove pleničke, pisana paleta kakcev, ki jih proizvede, zbudi še kaj več kot vzdihljaj. Tam lahko odkrijemo kaj zelenega, rumenega, rjavega ali črnega, tekočega ali malo manj tekočega. Nas mora to skrbeti? Običajno ne.


Plenice

  • Prva praznitev črevesja bo prinesla mekonij, temnozeleno snov, ki se nahaja v zarodkovem debelem črevesju pred rojstvom. Dobra novica je, da to blato še ne smrdi, slaba pa, da ga je veliko in ga je težko očistiti.
  • Prva dva do šest dni po rojstvu je otrokovo blato kašasta mešanica mekonija in stranskih mlečnih proizvodov. Njegova barva je špinačno zelena ali rumena.
  • Pozneje, ko je blato običajno rumeno in kašasto, je lahko tudi zeleno ali rjavo.

Otroci, ki se dojijo, so večkrat pokakani, blato napolni pleničko skorajda po vsakem dojenju, medtem ko otroci, ki jedo adaptirano mleko, lahko odvajajo manj pogosto. Tudi zaprtost oziroma trdnejše blato, ki težje potuje po črevesju, je pri dojenih otrocih redkejše. In tudi če se pri malce starejših dojenih otrocih črevesje prazni le enkrat na teden, to še ne pomeni zaprtosti, ampak so najverjetneje njegova vse bolj dozorela prebavila že sposobna bolje izrabiti materino mleko. Driska je, po drugi strani, sluzasto, smrdeče, krvavo obarvano ali vodeno blato.
Če pri otroku posumimo na zaprtost ali drisko, je pametno, da se čim hitreje posvetujemo z zdravnikom.

VEČ VSEBIN: